Спеціальні потреби

АР: Високопоставлений член "Групи Вагнера" прагне отримати політичний притулок в Норвегії


Архівне фото: Центр "Групи Вагнера" в Санкт-Петербурзі, Росія
Архівне фото: Центр "Групи Вагнера" в Санкт-Петербурзі, Росія

КОПЕНГАГЕН, Данія (AP) — Росіянин, який, як повідомляється, є колишнім високопоставленим членом російської приватної військової компанії Wagner Group, попросив притулку в Норвегії, повідомив уряд в понеділок.

Управління імміграції Норвегії, також відоме за норвезькою абревіатурою UDI, підтвердило Associated Press, що Андрій Медведєв шукав притулку в Норвегії.

"З міркувань безпеки та конфіденційності UDI не може далі коментувати це питання", - йдеться в електронному листі UDI до AP.

Норвезький адвокат Медведєва Брюньюльф Ріснес не відповів на запит про коментар.

Справу передали норвезькій імміграційній поліції, і чоловіка перевезли до Осло, де його помістили в центр для порушників міграційного законодавства. Поліція Норвегії відмовилася коментувати цю справу.

Минулого тижня поліція Норвегії повідомила, що особа незаконно в'їхала з Росії, перетнувши кордон двох країн, довжина якого становить 198 кілометрів (123 милі).

Чоловіка, якого влада лише ідентифікувала як іноземця, затримали прикордонники, і арешт не був драматичним, повідомила поліція. Кажуть, чоловік зайшов у приватний будинок у прикордонній зоні та попросив допомоги. У поліції повідомили, що ввечері в четвер російські прикордонники повідомили про це, коли виявили на снігу сліди, які могли вказувати на те, що хтось незаконно перетнув кордон.

Вважається, що ця особа була ідентичною Медвєдєву, який, згідно з повідомленням норвезького інформаційного агентства NTB у понеділок, перебував у бігах після того, як він покинув “Групу Вагнера” 6 липня. Він, як повідомляється, сказав російській правозахисній групі, що готовий розповісти все, що йому відомо про “Групу Вагнера”, її діяльність та її власника Євгена Пригожина, мільйонера, пов’язаного з президентом Росії Володимиром Путіним.

“Група Вагнера” включає велику кількість завербованих у російських в'язницях засуджених, які очолили напади в Україні. Група стає все більш впливовою в Африці, де вона просуває російську дезінформацію, будує альянси з режимами та отримує доступ до нафти, газу, золота, алмазів і цінних мінералів.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG