Спеціальні потреби

Кінець арбітражу - це лише початок для серйозних переговорів з "Газпромом" – Ед Чау


Ед Чау
Ед Чау

"Якщо припустити, що обидві сторони виконають рішення арбітражу, це дасть "Газпрому" та "Нафтогазу" можливість залишити позаду угоди з постачання газу 2009 року і розпочати переговори з майбутніх поставок газу та відносин з транзиту".

Так прокоментував рішення Стокгольмського арбітражу експерт американського аналітичного Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) Едвард Чау в коментарі Українській службі «Голосу Америки».

Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, "Нафтогаз" має право на компенсацію на суму більше двох мільярдів доларів за недостатнє постачання узгоджених обсягів газу для транзиту "Газпромом", повідомляє "Нафтогаз".

Зараз ситуація – більш нестійка та чутлива, ніж в 2009 році

Ед Чау

Якщо "Газпром" виконає рішення арбітражу, Україні потрібно бути готовою до проведення серйозних переговорів про наступну співпрацю, переконаний Ед Чау.

"Ключовим для України є професійно підготуватись і утримувати єдину позицію в підготовці до таких серйозних переговорів для того, щоб утримувати впевненість ринків та надійність газотранзитної системи".

"Саме відсутність єдності в українському уряді призвела до фатальних помилок в угодах 2009 року", – нагадує аналітик.

Якщо Україна хоче зберегти свою роль в транзиті російського газу, вона мусить завоювати довіру європейських партнерів і проводити реформи сектору енергетики, переконаний аналітик.

На переконання Еда Чау, "зараз ситуація – більш нестійка та чутлива, ніж в 2009 році".

Чому Україні варто втратити транзит газу з Росії розповів аналітик США Едвард Чау. Відео

Незважаючи на збільшення ролі США в експорті енергоресурсів, Україні важливо продовжувати розвивати внутрішній видобуток газу "Ні американське вугілля, ані зріджений природний газ не будуть достатніми для того, щоб Україна відклала реформи", - наголошував Ед Чау в коментарях для "Голосу Америки".

Дивіться також: Час-Тайм. США готуються запровадити нові санкції проти Росії – Мнучин

Час-Тайм. США готуються запровадити нові санкції проти Росії – Мнучин
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:00 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG