Спеціальні потреби

WP: Республіканці у Конгресі наслідують Трампа у питаннях України, нацбезпеки, абортів та імміграції


Деякі демократи у Конгресі називають Дональда Трампа “господарем маріонеток Палати представників”. Республіканці заперечують визначальний вплив Трампа на свої рішення. (AFP)
Деякі демократи у Конгресі називають Дональда Трампа “господарем маріонеток Палати представників”. Республіканці заперечують визначальний вплив Трампа на свої рішення. (AFP)

Позиції особисто експрезидента США Дональда Трампа та зокрема його пости у соцмережі впливають на голосування його однопартійців у Конгресі, пише газета The Washington Post.

Колишній президент США Дональд Трамп, ймовірно, суттєво впливає на рішення представників Республіканської партії у Конгресі, незалежно від того, наскільки сильно його позиції розходяться з традиційною політикою самої Республіканської партії, зазначає видання, аналізуючи позиції політиків із заявами, озвученими самим Трампом.

Зокрема, у позиції щодо України видання зазначає, що якщо раніше окремі законодавці були “щасливими воїнами проти Росії”, то тепер “багато хто” з них не бажають надсилати гроші на озброєння України. Так само змінилися їхні позиції і щодо безпеки кордонів чи заборони абортів.

Щодо допомоги Україні, то Трамп закликав республіканців у Конгресі заблокувати новий пакет допомоги, якщо він не буде оформлений у формі позики.

Він також продовжує наголошувати, що Конгрес має поставити “Америку на перше місце” та надавати пріоритет безпеці власних кордонів. “Вплив Трампа був великою перешкодою для того, щоб [спікер Палати представників Майк] Джонсон виніс пакет” на голосування, пише WP.

Здатність Трампа “змінювати політичні вітри незаперечна", він пришвидшує тенденції, встановлює нові контури дебатів або навіть допомагає потопити двопартійний компроміс (наприклад, щодо імміграційної реформи)”, пише WP.

Поки Палата представників готується до потенційного голосування щодо допомоги Україні, сенатор-республіканець Джей Ді Венс передбачає втручання Дональда Трампа: “Я впевнений, що Трамп матиме вплив, і я впевнений, що він висловить свою думку”.

Про зростання впливу Дональда Трампа на конгресменів і сенаторів виданню також заявив демократ Джеймі Раскін.

Інші демократи, свідчить газета, навіть називають Трампа “господарем маріонеток Палати представників”.

Але республіканці це заперечують. Так, сенатор Рон Джонсон сказав, що законодавчий вплив Трампа насправді “надзвичайно роздутий” і “безумовно, не є вирішальним” для законодавчих результатів.

Натомість колишній спікер Палати представників Кевін Маккарті дещо применшив вплив Трампа на законодавство під час виступу у Джорджтаунському університеті. Один зі студентів запитав Маккарті, чи може влада однієї особи “зірвати досягнення двопартійного консенсусу”.

“Можливо, Трамп це зробив, а може, і ні”, – відповів Маккарті.

Як повідомляв Голос Америки, спікер Майк Джонсон протягом останніх тижнів консультувався з Дональдом Трампом щодо фінансування України, щоб заручитись його підтримкою — або принаймні забезпечити, щоб він відкрито не виступав проти.

У суботу на пресконференції у своїй резиденції Мар-а-Лаго у Флориді Дональд Трамп виступив на підтримку спікера Палати представників Майка Джонсона, сказавши, що "він дуже добре справляється з роботою в дуже складних умовах".

Частина республіканців-прихильників жорсткої лінії, погрожує Джонсону відставкою, якщо він поставить на голосування пакет допомоги Україні. Інші кажуть, що діятимуть в обхід спікера, якщо він не винесе на голосування проєкт допомоги Україні на 60 мільярдів доларів, який уже протягом пів року не може пройти голосування в Конгресі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG