Спеціальні потреби

Трамп намагається допомогти Джонсону зміцнити його позиції у Палаті представників


Колишній президент Дональд Трамп на пресконференції в Нью-Йорку, 25 березня 2024 року. (AP)
Колишній президент Дональд Трамп на пресконференції в Нью-Йорку, 25 березня 2024 року. (AP)

Колишній президент та імовірний кандидат на президентських виборах від Республіканської партії Дональд Трамп виступив на підтримку спікера Палати представників Майка Джонсона.

"Він дуже добре справляється з роботою в дуже складних умовах", – заявив Трамп на пресконференції у своїй резиденції Мар-а-Лаго у Флориді.

Трамп намагається продемонструвати єдність, у той час, як деякі члени республіканської більшості погрожують Джонсону відставкою, як це було з його попередником Кевіном Маккарті.

Одна із прихильниць жорсткої лінії, член Палати представників Марджорі Тейлор Грін, пригрозила Джонсону аналогічним кроком, якщо він винесе на голосування питання збільшення допомоги Україні в її боротьбі з російським вторгненням. Грін також висловилася проти законопроєкту про стеження, схваленого Палатою представників у п'ятницю.

Трамп назвав Грін своєю подругою, але висловив явне несхвалення її погрози усунути Джонсона.

«Сумно, що люди порушують цю тему, тому що прямо зараз у нас є набагато серйозніші проблеми, – сказав Трамп. – Думаю, що [Джонсон] дуже добре справляється з роботою. Він працює так само добре, як і ви. Впевнений, що Марджорі це розуміє. Вона мій дуже добрий друг. І я знаю, що вона дуже поважає спікера».

Після пресконференції Трампа та Джонсона Грін написала у соціальній мережі Х (колишня Twitter), що вона підтримує Трампа, але не підтримує Джонсона. Вона не згадала про свою погрозу ініціювати голосування про усунення Джонсона з посади спікера.

Поява разом із Трампом, якого називають найбільш імовірним кандидатом на президентських виборах від республіканців, може допомогти Джонсону зміцнити його позиції в палаті з тендітною республіканською більшістю.

Його однопартійці неодноразово торпедували законодавчі пріоритети спікера.

Наприклад, цього тижня було тимчасово заблоковано законопроєкт про стеження, а в лютому знадобилися дві спроби, щоб схвалити дві статті імпічменту проти міністра внутрішньої безпеки Алехандро Майоркаса – головного чиновника в адміністрації Джо Байдена, який відповідає за охорону кордону.

Як писав Голос Америки, Джонсон місяцями не виносив на голосування пакет допомоги на 60 мільярдів доларів, який міг би забезпечити вкрай необхідні боєприпаси та зброю для Києва. Як вважають деякі оглядачі, спікер намагається знайти відповідний час для просування пакета, який несе для нього політичні ризики. Інші переконані, що Джонсон свідомо затягує процес до президентських виборів.

Дональд Трамп, імовірний кандидат від Республіканської партії, заявив, що буде вести переговори про припинення конфлікту. Трамп намагається підштовхнути США до більш ізоляціоністської позиції.

Студія Вашингтон. Пентагон переконує Конгрес дати зброю Україні
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

XS
SM
MD
LG