Спеціальні потреби

Чи потрібна Україні "легалізація" біткоїнів та е-гривня?


Напочатку січня Мінстерство цифрової трансформації України підписало меморандум із американською неприбутковою організацією Stellar Development Foundation задля розвитку інфраструктури ринку віртуальних активів в Україні, повідомив Олексій Борняков, заступник міністра цифрової трансформації України.

Йдеться про неоплачувану консультаційну співпрацю, що повинна сприяти розвитку національної цифрової валюти, надавати підтримку вітчизняним блокчейн-проектам і просувати Україну як комфортну юрисдикцію для роботи провідних компаній, що спеціалізуються на віртуальних активах. Які прикладні вигоди це може принести для українців у щоденному житті?

Переваги криптовалюти

Криптовалюта, що існує на основі блокчейн-технології, це віртуальна децентралізована фінансова мережа. Це означає, що її випуск та обіг не контролює жодна держава чи установа, натомість, усі операції перевіряються мережею блокчейн, тобто іншими користувачами. ​

В основі технології лежать певні принципи, які дозволяють мережі існувати незалежно, і рішення по трансакціях не приймаються централізовано

Кожен блок складається із взаємопов'язаних ланцюгових операцій, тож підробити або скасувати угоду неможливо. Найпопулярніша криптовалюта - біткоїн (Bitcoin - ₿), ефір (Ether - ETH), лайткоїн (Litecoin - LTC або Ł) та інші.

Хоча біткоїн був розроблений людиною або групою осіб під псевдонімом Сатосі Накамото, а, наприклад, ефір - Віталіком Бутеріним, вони не мають контролю за ними. "В основі технології лежать певні принципи, які дозволяють мережі існувати незалежно, і рішення по трансакціях не приймаються централізовано", - пояснив в інтерв'ю "Голосу Америки" Олександр Борняков.

"Найпершій криптовалюті, біткоїну, якраз напочатку січня було 12 років. Якщо подивитись на біткоїн як основну валюту, вона пройшла кілька етапів", - "Голосу Америки" розповідає Олексій Мушак, колишній радник прем'єр-міністра з економічних питань України (2019-2020) і депутат попереднього скликання Верховної Ради. У 2018 він був одним із авторів законопроекту № 9083, що мав на меті переведення у правову площину та регулювання ринку криптовалют в Україні.

"Спочатку це була невідома історія, потім її почали використовувати завдяки її основній перевазі - децентралізація, незалежність від держави, неможливість заморозити активи, на відміну від банківської системи, неможливість відмініти платіж, який відбувся, що, в принципі, добре для певних видів контрактів".

Критика на адресу криптовалют

Спекулятивність, відсутність гарантованості з боку уряду, можливість стати жертвою шахрайства та зв'язок із відмиванням грошей - серед головних аргументів критиків.

"Для тих, хто припускав, що це може перетворитись на валюту - дуже перепрошую, але це актив і дуже спекулятивний актив, що був залучений у дуже суперечливий бізнес, деякі цілковито засудливі дії з відмивання грошей", - днями заявила Крістін Лагард, директорка-розпорядниця Європейського центробанку.

це актив і дуже спекулятивний актив, що був залучений у дуже суперечливий бізнес, деякі цілковито засудливі дії з відмивання грошей

Федеральна торгова комісія США детально пояснює небезпеки інвестування у криптовалюти. Зокрема, це те, що криптовалюти не підтримує уряд, а отже, на відміну від банківського рахунку, не має державного страхування чи гарантій. Іще одна ключова риса криптовалют - неможливість скасувати переказ грошей - створює простір для шахрайства, пише комісія.

Також ідеться про волатильність, тобто мінливість ціни, що не може гарантувати безпеку вкладень. У 2014-2017 роках біткоїном мало торгували, але у грудні 2017 він досяг першого піку у 19,650 доларів за 1 біткоїн, другий пік відбувся 8 січня 2021 року - 40,676 доларів, а станом на 22 січня вартість біткоїна складає 32 тисячі 182 доларів.

Саме через коливання ціни деякі експерти акцентують саме на спекулятивному характері біткоїна та схожих валют й називають їх "бульбашкою". "Біткоїн - це величезний бургер без начинки", - каже американський інвестор Кевін О'Лірі.

"Треба визнати, що в якийсь час біткоїн використовувався для різних незаконних операцій, але цей етап закінчився у 2014 році. І незважаючи на те, що велика кількість людей кажуть, що її використовують для продажу заборонених речовин, то насправді це - не більше, ніж за долари чи інші валюти з однієї простої причини: всі дані, всі трансакції - в абсолютно відкритому доступі, і якщо ідентифікувати хоча б одну з адрес, що була задіяна в торгівлі, далі вся мережа накривається. Так і були виявлені деякі кримінальні клани", - каже Мушак.

Водночас, агенція Reuters повідомляє, що перед тим, як 6 січня натовп прихильників колишнього президента Дональда Трампа здійснив напад на Конгрес, на віртуальні гаманці 22-х ультраправих активістів та інтернет-блогерів було переведено понад мівмільйона доларів у біткоїнах. А 12 січна громадянина Болгарії засудили до 10 років в'язниці за відмивання грошей із залучненням криптовалют.

Історія криптовалют в Україні

поєднання генів, де закладено недовіру до держави, і прагнення мати своє із кібернетикою – породило те, що українці найкраще пристосовані для криптовалюти

Криптовалюта, зокрема, біткоїн в Україні існують досить давно, каже Мушак: "У 2013-2014 роках Україна була центром світового майнінгу, до 30% світового майнінгу (створення нових структур для криптовалютних платформ - ред.) знаходилось в Україні".

"Цьому сприяло декілька речей. В українців на генетичному рівні є недовіра до держави, і прагнення щось мати своє, до якого держава не може дотягнути свої руки. І друге – завдяки Глушкову у нас була сильна кібернетична історія. Тому поєднання генів, де закладено недовіру до держави, і прагнення мати своє із кібернетикою – породило те, що українці найкраще пристосовані для криптовалюти".

При цьому, попри всі зусилля урядовців і законодавців за останні кілька років, криптовалюта в Україні й досі не легалізована. "Україна ніколи не втрачала нагоди втратити нагоду. Юридично, на жаль, через те, що в Україні дуже сильний репресивний апарат, СБУ та інші, у свій час звідси вигнали тих, хто міг щось робити, але криптоспільнота залишилась".

Наразі легалізація біткоїна повноцінна не відбулась, але як любить українська історія, покарання за його володіння вже ввели

"Наразі легалізація біткоїна повноцінна не відбулась, але як любить українська історія, покарання за його володіння (йдеться про порушення закону з використанням біткоїна - ред.) вже ввели у законодавстві щодо протидії легалізації коштів і фінансуванню тероризму", - каже Мушак.

Сприяти закриттю законодавчих прогалин і прискорити рух України до легалізації віртуальних активів і створення власної національної цифрової валюти - серед завдань створеного у вересні 2019 року Міністерства цифрової трансформації України (Мінцифри), що було утворене на базі Державного агентства з питань електронного урядування України.​

Наша кінцева мета – створити для бізнесу... юрисдикцію, де буде зручно працювати із регулятором, буде оптимальне оподаткування

Борняков розповів, що коли міністерство почало роботу, питання легалізації віртуальних активів було на початковому етапі ідей - потрібний був комплексний підхід у співпраці із законодавцями. Проте його відомству уже вдалось зробити кілька кроків уперед, а відповідний законопроект в листопаді 2020 року пройшов перше читання у Верховній Раді, яке, як він сподівається, буде прийнято у другому читанні вже у першій половині цього року.

"Наша кінцева мета – створити для бізнесу, що спеціалізується на віртуальних активах, юрисдикцію, де буде зручно працювати із регулятором, буде оптимальне оподаткування, будуть досить прості умови саме для ведення цього бізнесу", - каже Борняков.

Для чого потрібна легалізація криптовалют

Один із головних аспектів легалізації віртуальних активів стосується власності і використання криптовалют для держави, бізнесу і приватних громадян. "Легалізація дає відповідь на питання: скільки у тебе грошей і скільки ти повинен державі", - розповідає Мушак.

зменшення трансакційних видатків, підвищення довіри і прозорості та пришвидшення руху грошей

"Криптовалюта дозволяла би вам отримувати або пересувати гроші, наприклад, Libra – крипта Facebook – то ви могли б торгувати з усім світом. І той, хто займається бізнесом, він би якісь в’язані шкарпетки відправляв у Штати і отримував гроші в Libra без проблем. Проблем з логістикою грошей було б набагато менше. Швидкість значно збільшиться. Тому зменшення трансакційних видатків, підвищення довіри і прозорості та пришвидшення руху грошей".

Такі умови могли б привабити до України міжнародні компанії, що працюють у цій галузі, каже Борняков.

це будуть десятки мільйонів доларів податків на рік. Ну і ми, як міністерство, хочемо, щоб держава заробляла з цього, а не Німеччина, Сингапур, Гонконг чи США

"Якщо ми зробимо це цілком у правовому полі, в Україну зайдуть, наприклад, п’ять великих бірж, кожна біржа – це десятки мільйонів доларів резервів, які вони зберігають на своїх рахунках. Це може змінити золовалютні резерви взагалі, у нас зараз не вистачає валюти, експорт менший, ніж імпорт, і це може змінити це. Кожна транзакція – це прибуток цієї біржі, компанії, якщо це криптовалютні біржі – це мільярди доларів у день в обігу. І вони беруть, наприклад, піввідсотка, можна порахувати, що це будуть десятки мільйонів доларів податків на рік. Ну і ми, як міністерство, хочемо, щоб держава заробляла з цього, а не Німеччина, Сингапур, Гонконг чи США".

Заступник глави Мінцифри каже, що Stellar Development Foundation - лише одна з багатьох компаній у галузі, з якими зараз співпрацює відомство. При чому, про оплату цієї роботи не йдеться. "Ми у більшості випадків обмінюємось досвідом, це дзвінки, електронні листи. Якщо вони будуть долучені до якихось проектів, то, може, у цьому випадку будуть якісь гроші донорів, той де USAID може профінансувати".

"Ми плануємо залучати Stellar як експертів до стратегічного планування, розвитку самої екосистеми віртуальних активів, а також надання підтримки українським блокчейн-проектам".

Е-гривня

Інший аспект роботи мінцифри – створення умов для запровадження цифрової національної валюти, е-гривні, над яким працює Національний банк України.

У національної цифрову валюти є емітент... її випуск може бути лімітований або трансакції можуть бути скасовані чи не визнані

Хоча сама концепція криптовалюти передбачає децентралізацію та відсутність державного регулювання, деякі принципи її функціонування та базу блокчейн уже використовують деякі великі компанії для створення так званих stable coin, де існує прив'язка до якоїсь стабільної валюти, наприклад, долара. А кілька держав працюють над створенням власної цифрової національної валюти, зокрема, в Україні йдеться про е-гривню.

"У національної цифрову валюти є емітент, то хоча вона дуже схожа на stable coin, тобто "фіксованої валюти", її випуск може бути лімітований або трансакції можуть бути скасовані чи не визнані", - каже Борняков.

Борняков підкреслює, що випуском електронної гривні займається не Мінцифра, а НБУ, але сподівається, що цього року або у найближчий час е-гривню буде випущено. "Можливо, на першому етапі це будуть трансакції між банками, або можуть бути розповсюджені на бізнес".

це швидко і дозволяє... уникнути великої кількості проблем, умовно кажучи, хабарів, нелегальних бізнесів

"Чому уряди хочуть зробити свою криптовалюту? Історія наступна. Фінансова система – дуже забюрократизована, неповоротна і повільна. Наприклад, товар фізично з Японії у США чи в Україну може бути доставлений за 24 години, це не є проблема. А гроші, наприклад через Swift, у вас будуть 2-3 дні іти. А все повинно бути навпаки", - каже Мушак. - "Тому як і великі компанії, так і державні установи ідуть до того, що треба створювати свою криптовалюту, так звані stable coin, це 1 одиниця криптовалюти дорівнює 1 долару. А зараз це хоче зробити кожна держава, бо це швидко і дозволяє відслідковувати без проблемно те, що з грошима відбувається, від кого до кого вони ходять. І відповідно дозволяє уникнути великої кількості проблем, умовно кажучи, хабарів, нелегальних бізнесів і всього іншого".

Наприкінці 2020 року один з найбільших інвестиційних банків у світі американський JPMorgan Chase випустив власну криптовалюту (stable coin із прив'язкою до долара 1:1), хоча з низки причин інвестори на Вол-Стріт поки не поспішають масово інвестувати у криптовалюту напряму, пише Forbes.

якщо держава мігрує на цифрову валюту, блокчейн дозволяє бачити трансакції й гарантувати, що вони незмінні, тобто це підвищує довіру, дуже легко перевірити всю інформацію

Борняков розповідає, що цифрова валюта підвищить прозорість і довіру до національного регулятора.

"Наприклад, якщо ти переходиш на цифрову валюту, ти можеш бачити розмір емісії. Зараз ніхто цього не знає. А так все буде зрозуміло. Ви будете бачити усі трансакції у відкритому доступі. Тому якщо держава мігрує на цифрову валюту, блокчейн дозволяє бачити трансакції й гарантувати, що вони незмінні, тобто це підвищує довіру, дуже легко перевірити всю інформацію", - каже заступник міністра. - "Вартість трансакцій впаде, десь я бачив трансакцію біткоїнів на 40 мільйонів доларів, і вартість була кілька десятків центів. І для держави, наприклад, не потрібно буде 200-500 людей, щоб утримувати це все. Тобто є смарт-контракти, блокчейн. Блокчейн – це як книга, де є записи, зараз хтось цю книгу пише, а то воно робитиметься автоматично".

Інші можливості блокчейну для урядування

Технологія блокчейн, впровадження якої просуває Мінцифра, не обов'язково стосується криптовалюти. "Це як амбарна книга, в яку неможливо внести зміни. А якщо ти хочеш внести, треба знайти консенсус від 51% відсотка так званих пірів, тобто учасників мережі, - і вони повинні дати згоду", - пояснює Борняков.

неможливо внести зміни самостійно. І цей реєстр зберігається в 4 тисяч нотаріусів, у них 4 тисячі копій

"Наприклад, є реєстр земельних ділянок, побудований на блокчейні, і є нотаріат, наприклад, 4 тисячі нотаріусів в Україні. І от хтось змінює запис, тоді майже половина від цієї кількості нотаріусів потрібні, щоб підтвердити цю трансакцію. І тоді буде зміна. Тобто неможливо внести зміни самостійно. І цей реєстр зберігається в 4 тисяч нотаріусів, у них 4 тисячі копій, і коли робиться зміна, всі 4 тисячі - оновлюються. І таким чином, неможливо це загубити".

Існують також інші ситуації, де підтвердження нотаріуса не потрібне, розповідає Борняков. Наприклад, у випадку купівлі майна покупець хоче переконатись, що запис про зміну власника зроблений у реєстрі. В такому випадку цей запис робить нотаріус - і покупець віддає гроші продавцю. "А тепер уявіть, що якщо є смарт-контракт, де у коді зашито, що є такий запис певного формату у реєстрі, то гроші перераховуються автоматично. Якщо нема - не перераховуються. І ніхто не потрібен, код сам перевіряє запис".

Які перепони для легалізації віртуальних активів?

"Україна - завжди країна обмежень, а не можливостей", - каже Мушак, прихильник зменшення впливу держави на економіку. Він розповідає, що легалізувати криптовалюти й технічно запустити е-гривню в Україні могли іще у 2017 році: Розуміння, що це таке, було абсолютно, але тоді Нацбанк та інші регуляторні органи не були готові до цього, і відповідно, вони не до кінця розуміли що це таке. Вони сказали, що давайте почекаємо, щоб це зробили в інших країнах".

у Швейцарії взагалі створюють криптохаб... у них забрали банківську таємницю, тож зникла конкурентна перевага - і ось криптовалюта може стати конкурентною перевагою

"От зараз світ тим чи іншим чином уже легалізував криптовалюти, не дуже ще описуючи, що це таке, широкими мазками. Наприклад, у Швейцарії взагалі створюють криптохаб. У них дуже розвинута банківська система, але у них забрали банківську таємницю, тож зникла конкурентна перевага - і ось криптовалюта може стати конкурентною перевагою".

Борняков розповідає, що Мінцифра починає співпрацю із урядом Швейцарії: "Вони допомагають нам зробити трирічний план бачення розвитку віртуальних активів, тому що вони також дуже швидко адаптують це у себе, і вони бачать нас партнером у низці проектів, і тому пропонують синхронізувати деякі зусилля".

"У кожній іновації в Україні повинен бути зацікавлений хтось з бізнесу, повинен бути драйв", - каже Мушак. - "Історія з повною прозорістю, наприклад, що було б гарно у Швеції, в Україні трощки іншу форму зможе приймати. Умовно, ми розумітимемо, скільки з них грошей все ж таки зайшло в кінці-кінців там, наприклад, Коломойському або Ахметову. І люди подумають: "Нічого собі, 1% всіх моїх дохочів так чи інакше врешті-решт опиняється у Ахметова, тому що він мені продає електрику, інше. І тоді постане питання: десь там щось тут несправедливо".

ми розумітимемо, скільки з них грошей все ж таки зайшло в кінці-кінців там, наприклад, Коломойському або Ахметову... І тоді постане питання: десь там щось тут несправедливо

"В Україні є сильна антиолігархічна риторика, тож можна буде довести, хто скільки забрав. Але якщо у США нормальна історія дізнатись, хто скільки платить податків і куди вони йдуть, то в Україні податки списуються автоматично, і люди не знають, скільки вони платять і чого. А це їм дозволить розуміти, скільки податків, фінансів пішло в ту чи іншу промислову групу".

Тому, каже Мушак, технологічно для легалізації ринку віртуальних активів все готове, окрім питання відсотку оподаткування цих активів. "Але ще історія в тому, що зараз немає бізнесу, який би був у цьому зацікавлений. Наприклад, якби торгові мережі це взяли, то було б зрозуміло, ви би хліб купували за крипту, молочку. А поки це складніша тема".

Але Борняков каже, що бізнес в Україні надто розрізнений, тому не можна казати про якесь єдине конкретне ставлення підприємців і компаній до питання ринку віртуальних активів.

Є міжнародні компанії, як Binance, які просять зробити ці нововведення для них, бо вони не можуть працювати не в легальному полі. Ми на них орієнтуємось

"Як завжди є люди, які проти і які за. Наприклад, є група людей, яка займається обміном грошей, нелегальним, зрозуміло, що вони проти, тому що зараз вони валюту міняють у мішках, оплачують сірий чи чорний імпорт, - ми ж не можемо на них спиратись. Є міжнародні компанії, як Binance, які просять зробити ці нововведення для них, бо вони не можуть працювати не в легальному полі. Ми на них орієнтуємось. Насправді, ми спілкуємось з усіма, і хто хоче побудувати білий прозорий бізнес, ми кажемо: "От ми написали законопроект - як він вплине на вас?" А хто відповідає, що все було добре до вас, нічого не робіть - ми на них не зважаємо".

Дивіться також: Тваринам в зоопарку у передмісті Чикаго віддали Різдвяні ялинки

Тваринам в зоопарку у передмісті Чикаго віддали Різдвяні ялинки. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG