Спеціальні потреби

Винороб із Франції кидає виклик місцевим виробникам вина у США


Вірджинія – штат східного узбережжя – почав складати конкуренцію у виноробстві таким визнаним лідерам як Каліфорнія, Орегон та Вашингтон. І хоча за обсягами виробництва вина Вірджинії ще далеко до західного узбережжя, унікальний клімат та земля додають місцевому вину особливий присмак – вважає винороб із стажем Себастіан Марке. Француз за походженням, Себастіан, мріяв про кар’єру винороба з дитинства:

«Я почав вивчати виноробство в Бургундії, коли мені було 13 років. Мій викладач із садівництва запитав мене, що я хочу робити у майбутньому, і я відповів – я хочу виробляти вино у США».

З Франції Себастіан переїхав спочатку на Кариби, де відкрив першу в історії острова Мартинік винарню. Потім він виробляв вино в Каліфорнії, а чотири роки тому осів у Вірджинії. У цій невеличкій винарні Себастіан намагається створити нові сорти вина:

«Якість вина залежить від багатьох чинників. Потрібна хороша земля, достатньо сонця, та ще людський запал. І це все є у Вірджинії. Тут у людей є пристрасть до виноробства».

30 років тому у Вірджинії було лише шість винарень. Нині – більше 200. За обсягами виробництва вина, Вірджинія займає шосте місце в США. Винарня, де працює Себастіан, нині виробляє 40 тисяч пляшок вина на рік. За мірками індустрії – це небагато. Вино продають прямо тут у винарні. Себастіан каже, що він та власники винарні свідомо уникають посередників:

«Мати справу з посередниками важко таким маленьким винарням як наша. Ми були б змушені вдвічі зменшити ціни. Ми не готові до цього, адже ми маємо малі обсяги виробництва».

Та поступово, запевняє Себастіан, винарня буде розширюватися і почне приносити прибутки. Цього року у планах закласти ще два гектари винограду:

«Ці кущі з Каліфорнії. Ми їх зберігали в холодній кімнаті. Тож як тільки виносиш їх на вулицю, в цю спеку – бруньки швидко розпускаються. У нас є п’ять днів аби висадити їх», – каже Себастіан.

Вина з винарні Себастіана вигравали золоті та срібні нагороди. Особливо в пошані його фірмове каберне «Франк». Вирощений у Вірджинії виноград цього сорту дає вину особливий присмак чорного перцю.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG