Спеціальні потреби

БЮТ вимагає кримінальних справ, а регіонали «відвертої розмови»


Володимир Литвин
Володимир Литвин

Очільник фракції «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко на погоджувальній раді керівників фракцій українського парламенту виголосив вимоги бютівців: порушити кримінальні справи проти учасників нападу на опозиційних депутатів і особливо проти тих, хто вже не вперше брав участь у бійках в сесійній залі. У відсутності таких справ бютівці вимагатимуть відставки генерального прокурора Віктора Пшонки.

Бютівці вже зараз вимагають відставки Миколи Злочевського з посади міністра екології та Юрія Саламатіна – з посади керівника «Укрспецекспорту», оскільки вони застосовували силу під час бійки в парламенті 16 грудня. «Проігнорувавши цю вимогу, керівництво виконавчої вертикалі візьме на себе політичну відповідальність за ці події», - заявив Іван Кириленко.

Серед вимог бютівців залишається звільнення політичних переслідувань лідерів опозиції, закриття справ проти них, та ухвалення в цілому закону про опозицію.

У разі невиконання таких вимог бютівці не повернуться до парламентської зали і не братимуть участь у засіданні парламенту, сказав Кириленко і залишив засідання погоджувальної ради.

Натомість представники владної коаліції наполягають на «відвертій розмові» всіх фракцій за закритими дверима. Лідер фракції Партїі регіонів Олександр Єфремов проти залучення до парламентських процесів силових структур: «Ані прокуратура, ані СБУ, ані міліція, ніхто до нас не прийде з вулиці і не розповість, як нам жити тут, якщо ми самі не облаштуємо свою сім`ю».

Він пропонує спікеру Литвину зібрати «у себе в кабінеті» лідерів фракцій парламенту і «спробувати самим знайти відповіді на ті запитання, як нам далі будувати свою роботу».

Сам Литвин такої можливості проведення у парламенті засідання чи депутатських зборів з обговорення відносин між опозицією і більшістю, що склалися після бійки ввечері 16 грудня, не виключає.

«Внаслідок подій 16 грудня у ВР немає переможців і переможених, бо «ми у черговий раз принизили країну», - сказав він.

Традиційно такі розмови, за словами Литвина відбуваються у спільних звинуваченнях сторін. «Це черговий виток напруження і протистояння у Верховній раді, який абсолютно нікому не потрібний», - каже Литвин.

Водночас, поки що відомо, що завтра депутати працюватимуть без участі бютівців. На четвер коаліція планує ухвалення державного бюджету на 2011 рік.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG