Спеціальні потреби

Проросійський День Перемоги привернув увагу невеликого натовпу в Донецьку


Сепаратисти під час відзначень Дня Перемоги в Донецьку
Сепаратисти під час відзначень Дня Перемоги в Донецьку
Донецьк – За два дні до проведення проросійськими сепаратистами референдуму про відокремлення регіону від України, вони були в змозі залучити тільки близько 10 відсотків звичайної явки на День Перемоги.

Щорічне відзначення перемоги Радянської Армії над нацистською Німеччиною, як правило, привертає до 50 000 людей. Але у зв’язку з тим, що підприємства і регіональна влада скасували офіційні урочистості, прихильники сепаратистів змогли заповненити лише наполовину площу Леніна з близько 5 000 учасників.

Один з лідерів сепаратистів, Володимир Макович, спікер президії самопроголошеної Донецької Республіки, не був знеохочений нечисленною явкою.

Макович сказав, що це перше велике державне свято «республіки», яке є значним і символічним для жителів регіону. Минуле, за його словами, веде нас у майбутнє.

Але бізнесмен Сергій Тарута, призначений Києвом головою Донецької області, сказав, що заклик президента Росії Володимира Путіна відкласти запланований на неділю референдум, показує, що проросійські сепаратисти залишилися самі. Він сказав, що сепаратисти очікують, що російська армія прибуде тут, щоб їх підтримати.

Тарута звернувся до сепаратистів, щоб вони розпочали переговори з Києвом, кажучи, що діалог кращий за війну.

Проте донецькі сепаратисти відкидають переговори. Макович сказав, що тимчасовий уряд у Києві є незаконним режимом, звинувачуючи його в недотриманні Женевської угоди, угоди про деескалацію, досягнуту дипломатамии з України, Росії, США і Європейського Союзу. Київська «хунта», як він називає уряд у Києві, є агресором, який веде себе як фашисти, заявив він.

Останнього тижня десятки людей загинули в зіткненнях між сепаратистами і українськими силами безпеки. І не було ніякої зупинки в сутичках навіть під час Дня Перемоги.

У східному портовому місті Маріуполі сталася сутичка між сепаратистами і силами безпеки. Очевидці, з якими зв’язалися телефоном, сказали, що в ході зіткнень загинуло щонайменше двоє людей і восьмеро отримало поранення.

Проте є непідтверджені повідомлення про те, що число загиблих може бути вищим, що загибло до восьми проросійських бойовиків.

Українські війська використовували великокаліберну зброю, коли вони намагалися відбити зайняту штаб-квартиру міліції в місті.

Жителі повідомили, що над містом здіймається чорний дим і продовжуються важкі бої. Проросійські бойовики штурмували штаб-квартиру міліції в четвер.

В будинку є один з найбільших арсеналів у місті, і сепаратисти використовують зброю, щоб захищати свої позиції.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG