Спеціальні потреби

"Я буду ходити!" - українські ветерани проходять курс реабілітації у США


А ось як українські ветерани стають на ноги у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Молитовник та підручник з англійської мови – Михайло та Володимир вірять, що навчаться жити по-новому.

Українські військові приїхали до Лос-Анджелеса на реабілітацію. Після отримання поранень під Дебальцевим у хлопців відмовили ноги. Українські волонтери з Revived Soldiers Ukraine в Каліфорнії зняли їм будинок, купили машину та знайшли найкращих спеціалістів.

У цьому реабілітаційному центрі крок за кроком Михайло та Володимир ідуть до мети – встати на ноги. І це всупереч прогнозам лікарів.

"Коли на огляд прийшов лікар, я поставив конкретне питання: ходити буду? Він сказав: ні, ти будеш, як овоч. А я сказав лікарю: а чи не пішли б ви куди подалі! Я буду ходити, я боровся і буду боротися", - розповів ветеран Михайло Берега.

За кожним заняттям пильно спостерігає ця тендітна жінка. Наталка вийшла заміж за Михайла, коли він вже не ходив. Рідні попереджали: буде важко. Однак вона вірила, що переможуть.

"У мене таке почуття, що зараз він стане і піде і такий сюрприз зробить. Буває таке відчуття. З кожним днем щось нове, особливо ці болі...", - поділилася Наталка.

Біль почав відчувати і Володимир, однак гарантій, що він завтра почне бігати ніхто не дає.

"Хоча вони знаходяться тут не дуже довго, але зробили значний поступ. Я впевнений, що вони й самі про це можуть розповісти. Але не можливо сказати: «Гей! Я думаю, що саме ось цього дня ти почнеш ходити». Ця медицина дуже нова. Тож певним чином хлопці об’єкт експериментування, адже кожна людина унікальна. Кожне пошкодження хребта унікальне" - сказав Ґаррет Райт, співробітник центру реабілітації Next Step.

За останній рік волонтери з Revived Soldiers Ukraine допомогли понад 10-ом пораненим українським воїнам отримати складну медичну допомогу у США.

"Все залежить від коштів скільки ми зберемо чи ми будемо мати ще можливість. Але ми плануємо вже. Віза робиться одному військовому зараз на даний час. 16 хлопців вже в Америці побували", - розповів волонтер українського Revived Soldiers Ukraine Андрій Гось.

Реабілітація недешевий процес. Щомісяця за послуги цього центру волонтери сплачують 2 з половиною тисячі доларів, і це з суттєвою знижкою. Пожертви продовжують надходити. Як люди, що жертвують, так і самі поранені солдати прагнуть єдиного.

"Всі хочуть, щоб мирно було, щоб не було інвалідів, щоб втрат не було", - поділився Михайло Берега.

Дивіться також: Прайм-Тайм: Майкл Карпентер, зампомічника міністра оборони США. Відео

Прайм-Тайм: Майкл Карпентер, зампомічника міністра оборони США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:21:49 0:00

XS
SM
MD
LG