Спеціальні потреби

Як опинилася в США російська юристка, яка в центрі нового політичного скандалу?


Наталія Весельницька і Дональд Трамп-молодший
Наталія Весельницька і Дональд Трамп-молодший

Яку роль відігравали в цій справі Міністерство юстиції та адміністрація президента Барака Обами? - запитує сенатор-республіканець Чарльз Ґрасслі



Російській юристці Наталії Весельницькій, яка в червні 2016 року зустрілася з сином президента США Дональдом Трампом-молодшим, за кілька місяців до цього було відмовлено в американській візі, повідомив сенатор Чарльз «Чак» Ґрасслі.

Тепер республіканський законодавець, який очолює Юридичний комітету Сенату, хоче з'ясувати, яким чином вона опинилася в Америці.

«Її не треба було впускати в країну», - заявив Ґрасслі телеканалу Fox News.

У сенатора виникли запитання про те, яким чином Весельницька змогла в'їхати в США, де 9 червня зустрілася з Трампом-молодшим, а також керівником передвиборного штабу Дональда Трампа Полом Манафортом і радником і зятем президента Джаредом Кушнером.

Коротка зустріч була організована публіцистом Робом Ґолдстоуном, який пообіцяв «компрометуючу інформацію про Гілларі Клінтон», кандидата в президенти від демократів.

У листі, направленому в Держдепартамент і Міністерство внутрішньої безпеки, Ґрасслі зазначив, що в 2013 році або незабаром після цього Весельницька планувала приїхати в США, щоб представляти російську компанію Prevezon Holdings, яку Міністерство юстиції США звинуватило в отриманні частини коштів з 230 мільйонів доларів,«відмитих» у результаті змови, розкритої російським юристом Сергієм Магнітським.

За словами Ґрасслі, Весельницька повідомила, що їй було відмовлено у візі, коли вона намагалася в'їхати в США для участі в цьому судовому розгляді. Однак незабаром вона отримала спеціальний дозвіл від уряду США відомий як «лист про допуск під чесне слово», який дозволив її в'їхати в країну для цієї мети.

Сенатор зазначає, що Весельницька стверджувала, що термін дії листа закінчувався 7 січня 2016 року, і вона звернулася з проханням про його продовження, у чому їй було відмовлено 4 січня 2016 року.

«Однак, згідно з повідомленнями в ЗМІ, через кілька місяців пані Весельницька нібито зустрічалася з Дональдом Трампом-молодшим, Джаредом Кушнером і Полом Манафортом в будівлі Trump Tower в Нью-Йорку 9 червня 2016 року, - пише сенатор. - Неясно, яким чином вона могла перебувати в країні, незважаючи на попередню відмову у видачі візи і той факт, що термін, виданого їй дозволу повинен був закінчитися 7 січня 2016 року. Це викликає запитання про те, чи було її перебування в країні санкціоноване адміністрацією Обами, і якщо так, то чому».

В інтерв'ю Fox News Ґрасслі повторив, що пересування Весельницької в США, - незалежно від того, чи були вони легальні або нелегальні, - відбулися при адміністрації Барака Обами.

«Якби імміграційні закони виконувалися, її б не було в країні, - сказав він. - Інше запитання пов'язаний з тим, що якщо вона представляла іноземний уряд, то вона не зареєструвалася відповідно до Закону про реєстрацію іноземних агентів».

«На нас лежить відповідальність відповідно до повноважень Конгресу розібратися в цій справи», - додав він.

Дивіться також: Чи підриватиме західну демократію «Радіо Спутнік» у Вашингтоні?

Чи підриватиме західну демократію «Радіо Спутнік» у Вашингтоні? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG