Спеціальні потреби

У кого опиниться найбільший арсенал російської зброї в Латинській Америці?


Більше двох місяців тривають протести в Венесуелі. Спочатку антиурядові демонстрації збирали мільйони учасників, але тижні атак сльозогінним газом та водометами, які провадили урядові сили, відлякали звичайних протестуючих, повідомляє Bloomberg, а також твітує кореспондент AP.

На вулицях Венесуели - відчуття розладу. Тимчасом, лідери опозиції заявляють, що протести триватимуть. Союзники з опозиційних партій намагаються усунути від влади соціалістичний режим, який править вже близько двадцяти років і наразі очолюється президентом Мадуро.

Мадуро з кожною годиною більше впадає у відчай
Директор ЦРУ Майк Помпео

Посилення насильства в великих містах Венесуели, змусило американський уряд турбуватись про майбутню долю найбільшого в Латинській Америці арсеналу зброї російського виробництва. Венесуела має 5 000 одиниць зброї земля-повітря (MANPADS) російського виробництва, - повідомляє Newsweek. Таким видом зброї може управляти одна людина, і він становить серйозну загрозу для цивільних та військових літаків, тому є популярним серед бойовиків у світі, пише Newsweek. Соціалістичний уряд Венесуели закуповував зброю під гаслом можливого протистоянням «імперіалістичній загрозі США».

Протягом слухань в Сенаті цього місяця директор ЦРУ Майк Помпео висловив занепокоєння кількістю ракет у Венесуелі, хоча і визнав, що наразі немає доказів про те, що відбувається передача зброї. «Ризик є надзвичайно серйозними... Ситуація у Венесуелі погіршується, Мадуро з кожною годиною більше впадає у відчай», - зазначив Помпео

«Більше сигналів про "громадянську війну в Венесуелі. Це можливо? Може і ні, але є причини для хвилювання, є багато зброї», - твітує кореспондент Washington Post.

Венесуела переживає економічну кризу і протести, які охопили основні міста, призвели до насильницьких зіткнень, мародерства та підпалів. Навіть найбідніші верстви населення, які зазвичай підтримують соціалістичний уряд, вийшли на вулиці через нестачу основних продуктів, за повідомленнями Bloomberg.

Економіка Венесуели - це бомба уповільненої дії, зазначили у Forbes. Цього тижня, Венесула оголосила дефолт з частини боргу перед російською «Роснефтью», що посилило очікування дефолту за державними облігаціями країни, підвищивши їх дохідність до 29,6% річних, повідомляє Forbes.

Читайте також: Банку США Goldman Sachs закидають підтримку диктатури в Венесуелі

Незважаючи на постійний ризик дефолту, Венесуелі поки що вдавалось його уникнути. Так, наприклад, минулого тижня Goldman Sachs врятував країну від дефолту, інвестувавши майже три мільярди доларів до державних облігацій Венесуели. Таку інвестицію різко розкритикувала опозиція Венесуели та західні ЗМІ.

Дивіться також: Чому Федеральне бюро розслідувань США має велику незалежність від уряду

Чому Федеральне бюро розслідуваннь США має велику незалежність від уряду - до сьогодні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG