Спеціальні потреби

США: в СОТ більше займаються суперечками, ніж торгівлею, і надто поблажливі до країн, що розвиваються


Представник США з питань торгівлі Роберт Лайтгайзер
Представник США з питань торгівлі Роберт Лайтгайзер

Світова організація торгівлі (СОТ) все менше приділяє увагу торговельним переговорам, а все більше займається судовими справами, наголосив представник США з питань торгівлі Роберт Лайтгайзер під час засідання на рівні міністрів країн-членів СОТ, що відбувається зараз у Буенос-Айресі, повідомляє Reuters.

"Надто часто країни-члени СОТ вважають, що можуть отримати поступки судовим шляхом, які вони ніколи б не отримали за столом переговорів", - заявив він виступаючи на відкритті конференції. "Треба запитати себе чи добре це для установи і, чи поточна структура вирішення суперечок має сенс".

СОТ займає дуже поблажливу позицію щодо відносно заможних країн, серед тих, що розвиваються. "Нам потрібно чітко прояснити, що ми маємо на увазі, коли йдеться про розвиток.

Не можна, щоб тривала ситуація, коли нові правила стосуються лише декількох країн, а іншим потурають через їх самопроголошений статус країн, що розвиваються", - заявив Лайтгайзер на церемонії відкриття засідання. Лайтгайзер пояснив, що він мав на увазі 5-6 найбільш заможних країн серед тих, що розвиваються. Серед цих країн, наприклад, Катар та Сингапур.

Раніше президент Трамп заявляв, що він надає більшої переваги укладанню двосторонніх угод з торгівлі, аніж участі в багатосторонніх організаціях на кшталт СОТ. Сполучені Штати також заветували призначення нових суддів для вирішення суперечливих питань з торгівлі в рамках СОТ, цим самим значно ускладнивши роботу організації.

Дивіться також: Час-Тайм. Справа Саакашвілі та імідж України закордоном

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG