Спеціальні потреби

В Херсоні почали видавати паспорти РФ. США заявляють про спроби Кремля "знищити українську ідентичність"


Протести проти російських окупаційних сил на площі Свободи у Херсоні 7 березня 2022 року. Фото зроблене 7 березня 2022 року, AP/Олександр Чорний
Протести проти російських окупаційних сил на площі Свободи у Херсоні 7 березня 2022 року. Фото зроблене 7 березня 2022 року, AP/Олександр Чорний

11 червня на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей України почали видавати російські паспорти. За інформацією телеканалу «Настоящее время», про це повідомили призначені Кремлем «нові голови» місцевих окупаційних адміністрацій.

«Настоящее время» посилається на російське державне інформаційне агентство «РИА Новости», яке повідомляє про 23 жителів Херсона, що отримали російське громадянство. Серед них – «голова» окупаційної «військово-цивільної адміністрації» області Володимир Сальдо, який раніше потрапив під санкції Євросоюзу.

Всюди, де українська ідентичність сприймається як загроза для російської тиранії – вона безжально знищується
Майкл Карпентер

Посол США в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Майкл Карпентер заявив, що Росія щодня посилює гуманітарну катастрофу на тимчасово окупованих територіях, які вона контролює. «Президент Росії Володимир Путін нещодавно опублікував указ про пришвидшений процес для херсонців на подання заявки і отримання громадянства Росії. Всюди, де українська ідентичність сприймається як загроза для російської тиранії – вона безжально знищується», - говорить посол США в ОБСЄ. Про це він заявив у зверненні до Постійної раді ОБСЄ у Відні 9 червня.

За підрахунками української місії в ОБСЄ та ООН, число тих хто отримав російське громадянство у процентному співвідношенні складає 0,0085% населення Херсона. «Навіть проста математика демонструє спротив Херсона окупації», - йдеться у дописі української місії в ОБСЄ та ООН у Відні.

Посол США в ОБСЄ Майк Карпентер також назвав контроль Росії над Херсоном загрозою, яка перешкоджає експорту українського зерна та погіршує світову продовольчу кризу. «Це (контроль Росії над Херсоном - ГА) означає, що не тільки більше людей в Україні скоріш за все загинуть, а й те що більше людей будуть голодними та помруть із голоду у всьому світі», - йдеться в заяві Майкла Карпентера.

Нагадаємо, що раніше посол США в ОБСЄ засудив «чисте варварство, садистську жорстокість і беззаконня» російської війни в Україні та закликав країни ОБСЕ негайно надати Україні усю підтримку, яка їй необхідна.

Дивіться також: Посол США в ОБСЄ - про важливість збору доказів воєнних злочинів росіян в Україні. Відео

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG