Спеціальні потреби

Україні можуть дозволити вживати летальну зброю США на Донбасі - експерт


"Справжнім успіхом для України саміт НАТО стане, якщо Альянс, наприклад, засвідчить "зростання підтримки наданню Україні летальної зброї, дозволить Україні нею користуватись на Донбасі, або у випадку російських дій з акваторії Азовського моря". Своїми очікуваннями від засідання Комісії Україна-НАТО, що відбудеться в четвер, поділився Пол Ґобл, експерт з Євразії та колишній посадовець Держдепу США і ЦРУ в інтерв'ю журналістці Української служби «Голосу Америки» Оксані Бедратенко.

"Я був би в захваті, якщо б було досягнуто прогрес на шляху до затвердження плану дій зі вступу до НАТО. Побоююсь, що цього не станеться", - наголосив експерт.

Пол Ґобл
Пол Ґобл

Надзвичайній важливо, щоб Альянс рішуче висловив свою позицію, продовжив діяти об’єднано у введенні санкції і поступовому збільшенні ціни агресії для Росії, а також наданні Україні та Грузії летальної зброї
Пол Ґобл

Аналітик також наголосив на надзвичайній важливості того, щоб "Альянс рішуче висловив свою позицію, продовжив діяти об’єднано у введенні санкції і поступовому збільшенні ціни агресії для Росії, а також наданні Україні та Грузії летальної зброї".

"Якщо ж будуть загальні достатньо беззубі формулювання, тоді, на мою думку, це буде розчаруванням", - зауважив він.

"Уряд Росії на тепер продовжує агресивні дії на Донбасі, на Азовському морі, вони продовжують утиски мешканців українського Кримського півострова, який незаконно окупувала Москва", - додав аналітик.

"НАТО варто було б надати Україні членство в НАТО в 2014 році і, якщо б ми надали членство в НАТО Грузії навіть раніше, події в Україні не відбулись би", - переконаний Ґобл.

В середу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Україна не увійде до формату Партнерства посилених можливостей на саміті лідерів країн НАТО в Брюсселі, однак, Альянс "підтвердить потужну підтримку України".

Дивіться також: ​Туск закликав Трампа цінувати союзників, а європейські країни - більше дбати про власну безпеку

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG