Спеціальні потреби

Російський уряд відмовився від допомоги USAID


UASID - Russia
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
Direct link

Після двадцяти років роботи та надання понад двох з половиною мільярдів допомоги американська організація вимушена залишити Росію

Після розпаду Радянського Союзу лідери Росії звернулися до США за допомогою побудувати демократичні інститути та ринкову економіку. Протягом останніх 20 років місії виборчих спостерігачів, робота правозахисників, антикорупційні програми частково фінансувались організацією USAID. За ці роки ця допомога склала понад два мільярда шістсот мільйонів доларів. Президент Росії Володимир Путін відмовився від допомоги, звинувативши американців у втручанні у виборчий процес в Росії шляхом фінансування опозиційних груп.

Аналітик з питань міжнародної політики Девід Саттер запевняє, що USAID не приймає сторону певних політичних сил. Натомість, каже він, програма допомагає усунутим від політичного процесу групам знаходити законні, демократичні та мирні шляхи бути почутими.

«Завдяки саме таким програмам люди, по-перше, вчаться, як захищати свої права, а, по-друге – переконуються, що це насправді можливо», - вважає експерт.

Раніше цього року, військові лідери Єгипту, які контролювали перехідний процес в країні, спробували переслідувати фінансовані США групи. Після тижнів дипломатичного тиску з боку американського уряду переслідування припинились.

Декан факультету дипломатії Американського Університету Джеймс Ґолдґаєр каже, що найбільше критики на адресу про-демократичних програм, як правило, лунає з боку місцевих еліт, які намагаються втримати абсолютну владу в умовах посилення опозиції.

«Якщо ви авторитарний лідер, і у вас під боком організація, яка намагається розбудувати громадянське суспільство, звичайно вас лякає,
що вона може підтримати людей, які не хочуть бачити вас при владі», - говорить він.

Американські програми гостро критикує і президент Венесуели Уґо Чавез. На його погляд, вони намагаються зашкодити соціалістичному розвитку його країни.

Сполучені Штати загалом підтримують демократичні ідеї, ринкову економіку, верховенство права та захист прав людини. Якщо всі ці речі не підтримує уряд певної країни, тоді виникає конфлікт інтересів..

Декан факультету дипломатії Американського Університету Джеймс Ґолдґаєр.





Джеймс Ґолдґаєр переконує, що США не надають переваги жодній політичній силі. Натомість, підтримують побудову системи, яка передбачає правління більшості та повагу до прав меншості.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Треті партії у США. Експлейнер
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
XS
SM
MD
LG