Спеціальні потреби

США надають Узбекистану бойову техніку


Вашингтон – Сполучені Штати надають Узбекистану сотні одиниць бронетехніки, розповів високопоставлений американський дипломат в ексклюзивному інтерв’ю Узбецькій службі «Голосу Америки».

Це одна з найбільших поставок військової техніки із США в центральноазійську державу і крок, який, швидше за все, викличе нову хвилю занепокоєння з приводу ситуації з правами людини в Узбекистані.

Як зазначив заступник помічника держсекретаря США з Середньої Азії Деніел Розенблам, Узбекистану необхідний військовий транспорт для боротьби з тероризмом і наркоторгівлею.

До Узбекистану, в рамках програми реалізації надлишкового військового майна, спрямовані 308 бронетранспортерів з протимінним захистом і 20 броньованих ремонтно-евакуаційних машин (БРЕМ). Новий бронетранспортер коштує близько 1 мільйона доларів, а БРЕМ - близько двох мільйонів.

«Вони будуть надані Міністерству оборони і можуть бути використані тільки Міністерством оборони, – пояснює Розенблам. – Це оборонна військова техніка. Також ми вважаємо її нелетальною технікою: вона призначена для захисту особового складу, екіпажу і пасажирів в районах, де їх життю можуть загрожувати вибухові пристрої, міни і так далі».

За словами Розенблама, поставки почалися в грудні минулого року, перевезення оплачує уряд Узбекистану. Ці бронемашини не потрібні збройним силам США і пропонуються Узбекистану без передпродажної підготовки – «як є»: «Незалежно від того, в якому вона знаходиться стані – в хорошому або поганому. Однак ми сподіваємося, що стан досить добрий, щоб техніку можна було використовувати. Також техніку необхідно забрати звідти, де вона знаходиться на момент передачі. Бронетранспортери перебували в різних місцях. До речі, жоден з них не був в Афганістані».

Провідний американський дипломат щодо середньоазійського регіону зазначає, що США зверталися з аналогічною пропозицією і до інших країн Центральної Азії, однак ні Таджикистан, ні Казахстан не виявили інтересу. За словами Розенблама, США активно співпрацюють з Узбекистаном в таких сферах, як демократія і права людини, а також в галузі безпеки: «Ми вважаємо можливим вести роботу в обох напрямках і намагаємося утримувати цей баланс у наших взаєминах».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG