Спеціальні потреби

В Україні проведуть тест на моральність деяких американських телевізійних програм


Шкоду психологічному здоров’ю дітей побачили представники української релігійної організації у деяких популярних американських мультиках, не врахувавши, що хоча це і мультиплікаційні фільми – вони орієнтовані на дорослу публіку. Утім, Національна комісія з моралі вже готується до засідання, щоб вирішити, чи забороняти показ цих програм в Україні.

В дослідження впливу на дитячу аудиторію потрапили програми «Телепузики» і «Губка Боб» поряд з мультиплікаційними серіалами «Симпсони» та «Південний парк», які в Америці виділяють в окремий жанр – мультики для дорослих. У дослідженні, опублікованому на сайті Української так званої правовірної Греко-католицької церкви «Під покровом Пресвятої Богородиці», під спільною рискою написано висновок: «Це експеримент над дітьми, в результаті якого з дітей та молоді сплановано формують злочинців та збоченців».

Представники Греко-католицької церкви одразу пояснили, що вони не мають жодного стосунку до організації, яка опублікувала дослідження. Українська правовірна Греко-католицька церква – офіційно не визнана релігійна організація. В Релігійно-інформаційній службі України на запитання Голосу Америки про статус організації, яка оприлюднила дослідження, назвали її сектою та порадили прочитати в енциклопедії Вікіпедія. Де також згадується про те, що в церковних колах Української греко-католицької церкви цю нову релігійну організацію називають сектою.

Іноземні ЗМІ вже жваво обговорюють можливу заборону програм в Україні, але не так список самих мультфільмів, як повноваження органу, який має право приймати таке рішення та інструменти, за допомогою яких там будуть визначати, на скільки «аморальними та садистськими» є визначені фільми.

Українські соціологи говорять, що тут проблема значно глибша, а можлива заборона тільки підвищить цікавість до цих мультфільмів.

«Таке регулювання – це нісенітниця. Суспільна мораль – це явище самодостатнє, яке розвивається згідно із соціально-економічним умовам без рішень комісій», – сказав Голосу Америки соціальний психолог Олег Покальчук. «Заборона нічого не дасть, а тільки сприятиме поширенню інформації. В авторитарних режимах, заборона – це реклама якості продукту. Якщо діти захочуть – вони подивляться в Інтернеті».

Розмови про якість та можливу заборону деяких американських мультфільмів змусили українських експертів ще раз згадати про те, що національні телеканали не пропонують дітям альтернативи українського виробництва.
Українські соціологи говорять, що тут проблема значно глибша, а можлива заборона тільки підвищить цікавість до цих мультфільмів.

«Дані заборони не вирішують головного питання – це проблема державного телебачення в Україні – телевізійних програм та мультфільмів адресованих дітям», – сказала Голосу Америки директор соціальних програм НДО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова. «Чиновники жваво звітують, що збільшується хронометраж дитячих програм, але їх показують в той час, коли діти сплять».

Експерти говорять, щоб вирішити це питання, потрібне відповідне законодавство, яке б підтримувало українських виробників мультфільмів, а також суворо регламентувало скільки годин в день телеканали повинні транслювати дитячі програми.

Жданова говорить, важливо, щоб ТВ програми формували критичне мислення у молоді, тому медіа-освіта сама по собі дуже важлива, а заборони не матимуть позитивного результату.

До того ж, реакція Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі на дослідження релігійної організації, ще раз звернуло увагу громадськості на «експертність» членів комісії та їх повноваження.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів ліквідувати комісію ще 9 грудня 2010 року. Попри те, що законопроект про вилучення із закону «Про захист суспільної моралі» положення про статус і принципи діяльності комісії був поданий до Верховної ради ще в травні 2012 року, парламент і досі не ухвалив рішення про цей законопроект.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG