Спеціальні потреби

"Поки США не покажуть силу, Москва не відступить" - екс-посол США до НАТО


"Поки США не покажуть силу, Москва не відступить"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

"Поки США не покажуть силу, Москва не відступить"

Майже одразу після переговорів у Женеві, президент Барак Обама прямо заявив, що не здивується, якщо Росія порушить домовленості, а тому на випадок цього – США готують нові санкції.

«Ми б дуже хотіли, щоб пан Путін дотримався обіцянок і підтримав той промінь надії, який з’явився на переговорах у Женеві. Але ми на це не розраховуємо поки не побачимо це на практиці».

Барак Обама сказав, що його адміністрація готова запровадити нову хвилю економічних санкцій у разі, якщо Росія порушить домовленості, але військовий сценарій – не розглядається.

Президент Барак Обама пояснив:

«Це не та ситуація, яка вимагає військового рішення. Що ми мусимо зробити, так це створити середовище, у якому незаконні військові об‘єднання в Україні складуть зброю, захоплення будинків припиниться, а національний діалог між українцями – не з росіянами, не з американцями, а між самими українцями стане можливим».

Скепсис адміністрації США поділяє і колишній постійний посол США в НАТО Курт Волкер. Він також не покладає багато сподівань на те, що Женевські домовленості будуть дотримані Москвою, і вважає, що Москва просто намагається виграти час:

На що здатні американські дрони.
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

«Росія цілеспрямовано перекручує інформацію про ситуацію в Україні і про свою роль у ній. Коли Москва начебто погоджується на деескалацію конфлікту, насправді вона хоче, щоб Україна і Захід відступили і дали Росії можливість робити в Україні все, що вона хоче. Тому я не бачу, що домовленості мають якусь справжню вагу».

На думку Волкера, США та НАТО мусять продемонструвати силу, щоб Росія відступила і залишила Україну у спокої. І лише це стабілізує ситуацію:

«Ми мусимо запровадити жорсткі санкції негайно. Треба створити прямий тиск на державні компанії Росії, урядовців, олігархів. Нам треба збільшити військову присутність НАТО навколо України. І ми мусимо напряму допомагати Україні військовим обладнанням, навчаннями та надіслати туди радників, щоб допомогти українському уряду відновити контроль над безпекою у своїй країні. Це створить стабільне, хоч і напружене середовище, але це краще, ніж нестабільність, за якої Росія розколює Україну та захоплює нові території».
Сергій Тарута: Танки – останній аргумент
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

У четвер Пентагон заявив, що США надішлють в Україну першу партію небойової військової допомоги – медичні препарати та інше обладнання – щоб покращити функціональність української армії. Також НАТО збільшить свою присутність у Польщі та країнах Балтії.

Курт Волкер вважає, що Росія боїться вступати в пряму конфронтацію з НАТО, бо знає, що програє. Так само Росія сьогодні програє у інформаційній війні. Російська пропаганда можливо ще має вплив на росіян, але вона вже не діє на Захід, каже колишній посол США в НАТО Волкер:

«Чому ми маємо вірити: тому, що каже Росія, чи тому, що ми бачимо на власні очі? Україна мала спочатку мирні демонстрації, які хотіли змінити дужу корумпований та авторитарний уряд. Цей уряд застосував силу проти людей. Люди повстали проти цього, понад 100 учасників протестів загинули, протести ще більше розрослися й у результаті президент втік з країни. Верховна рада позбавила Януковича повноважень. Сьогодні в Україні діє перехідний уряд. Це брехня – називати цей уряд фашистським. Партії домовилися провести вибори 25 травня. І саме вибори є тим виходом з подібної кризи, який мусить обирати демократична країна.

Тому ми мусимо дивитися на те, що відбувається власними очима, мусимо підтримувати цей процес і підтримувати дотримання української Конституції у той час, як Росія робить все навпаки у кожному своєму кроці».

За словами Волкера, відмовити Росію від агресивних планів на Україну зможе лише боєздатна українська армія та жорсткий економічний тиск Заходу.

«Якщо ми цього не зробимо, Путін продовжуватиме напирати».

Дивіться також : Побачимо, як Москва виконує домовленості - радниця Обами
Побачимо, як Москва виконує домовленості - радниця Обами
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG