Спеціальні потреби

США: Росія готується атакувати кораблі в Чорному морі


Адміністраторка USAID Саманта Пауер в Одесі 18 липня 2023 року
Адміністраторка USAID Саманта Пауер в Одесі 18 липня 2023 року

Росія розглядає можливість атакувати цивільні кораблі в Чорному морі, а потім перекласти провину на українські сили, заявив високопосадовець Білого дому у середу.

"Російські військові можуть збільшити напади на українські зернові об’єкти і атакувати цивільні судна", – заявив речник Ради національної безпеки США Адам Годж.

Він сказав, що звинувачення ґрунтується на нещодавно розсекречених розвідданих.

Росія цими днями атакує портове місто Одеса ракетами та безпілотниками, а Кремль вирішив вийти з міжнародної угоди, яка дозволяє безпечний прохід українського зерна через Чорне море на світові ринки.

Москва заявила, що її ракети були націлені на військові цілі в Одесі, але Годж підтримав українські звинувачення в тому, що атака знищила "сільськогосподарську інфраструктуру та 60 000 тонн зерна", готового для експорту.

За словами представника Білого дому, подібні атаки тепер можуть поширитися на цивільні судна. І Росія проводить операцію, щоб такі атаки виглядали так, ніби їх здійснила Україна, сказав він.

Годж послався на публікацію Росією в середу відео, на якому видно, як її сили виявляють і знищують об'єкт, який вони визначили як "за звинуваченнями, українську морську міну".

Водночас "за нашою інформацією, Росія встановила додаткові морські міни на підходах до українських портів. Ми вважаємо, що це скоординована спроба виправдати будь-які атаки на цивільні судна в Чорному морі та покласти відповідальність за ці атаки на Україну", - заявив американський посадовець.

Міністерство оборони Росії заявило, що всі судна, які з четверга йдуть до українських портів на Чорному морі, розглядатимуться як потенційні перевізники військових вантажів, а країни її прапора "вважатимуться такими, що беруть участь в українському конфлікті на боці київського режиму".

XS
SM
MD
LG