Спеціальні потреби

Як американці пристосовуються до стрімкого зростання цін


Ашарья та Алок Шарма і їх двоє дітей іммігрували до Сполучених Штатів з Індії десять років тому. Вони вже отримали американське громадянство. Як і більшість американців сьогодні вони відчувають фінансову скруту через інфляцію. Ціни на споживчі товари у середньому зростають на 2,7% щорічно, у той час, як середня заробітна плата зросла за минулий рік лише на 0,1%. Алок Шарма каже, що десь доводиться урізати:

«Це подвійний удар, тому що з одного боку заробітна плата невисока, а підвищення не дають, з іншого – інфляція».

Економісти кажуть, що інфляцію спричиняє зростання цін на електроенергію та харчі. Родина Шарма живе у передмісті Вашингтона, обоє батьків працюють у галузі комп’ютерного забезпечення. Кожного дня, щоб дістатись на роботу та додому, вони долають 65 кілометрів. Лише за минулий рік ціна на бензин зросла на 26 центів за літр. Алок каже, що витрати на пальне – велика стаття сімейного бюджету:

«Ми витрачаємо наполовину більше на пальне, ніж рік тому».

Родина Шарма – вегетаріанці. Вони споживають перважно свіжі овочі та п’ють багато молока, ціна на яке подвоїлась:

«Лише рік тому воно коштувало десь 50 центів за літр, тепер – понад долар. Це велика різниця для нашого бюджету».

Вони підрахували, що лише за півроку їх витрати на харчові продукти збільшились майже на третину. Ашарья каже, якщо ціни продовжуватимуть зростати, родині доведеться радикально змінити повсякденні звички:

«Безперечно, до крамниці нам доведеться їздити менше. Звичка купляти все, що нам хочеться, особливо на прохання дітей, у нас поки залишається. Але поступово нам доведеться звикати купляти лише найдешевше».

За словами фахівців, як правило інфляція є ознакою перегрівання економіки. Втім, враховуючи рівень безробіття в країні у майже дев’ять відсотків, навряд чи можна сказати, що у США інфляцію підігрівають зростання фонду заробітної платні.

Дехто вважає, що зростаючий середній клас у таких країнах як Китай, Бразилія та Індія, споживає все більше ресурсів, що спричиняє підвищення цін по всьому світу. Інші експерти твердять, що посуха в Росії, заворушення на Близькому Сході та нестача у світі підприємств з переробки – спричинили зростання цін на харчі. Такої позиції дотримується економіст, професор Університету Джорджа Вашингтона Денні Лайпзігер:

«Не думаю, що середній клас у Китаї може спричини стрибок інфляції у глобальній площині. Втім одні ринки більш уразливі, ніж інші. І у цих країнах справді ціни ростуть. Втім, чи призведе це до глобальної стрибка інфляції? Сумніваюсь».

Лайпзігер пронозує, що у далекій перспективі ціни на нафту зростуть ще більше, оскільки її світові запаси поступово виснажуються. Ціни на інші товари, каже він, будуть коливатись. На сьогодні, додає він, американським родинам так чи інакше доведеться рахуватися з підвищенням цін. Американська економка нині виходить з глибокої рецесії. Підвищення відсоткових ставок – а це широковживаний метод контролю інфляції за таких умов – може ще більше ускладнити ситуацію.

«Найбільше страждає середній клас. Ми б не хотіли, щоб політики, заради утримання інфляції, приймали закони, які б стали на заваді економічному одужанню. Це була б неправильна політика», – вважає Денні Лайпцигер.

Алок Шарма каже, що родині напевно доведеться скористатися заощадженнями, щоб втриматись на плаву. Це означатиме – відкласти поки що поїздки до рідної Індії і знайти альтернативний спосіб діставатися на роботу. Він сподівається, що за кілька років прибутки родини зростуть і вони зможуть повернутися до звичного життя.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG