Спеціальні потреби

Американська поштова служба переживає серйозну кризу


Розповсюдження Інтернету, завдяки якому американці не лише шукають інформацію, спілкуються, але і сплачують рахунки, зменшує потребу у послугах пошти. Це, а також економічна криза, призводить до того, що Американська поштова служба несе щорічно мільярди доларів збитків. Ситуація настільки безнадійна, що керівництво служби пішло на безпрецедентний крок: Воно звернулося до Конгресу з проханням дозволити скасувати рознесення пошти по суботах.

Делвін Джонсон – один із 600 тисяч американських листонош. Десять років тому поштарів у Сполучених Штатах було 800 тисяч. Оскільки обсяг поштових відправлень зменшується, поштова служба змушена звільняти своїх працівників. Очікується, що у цьому році пошта зазнає загальних збитків на сім мільярдів доларів. Щоб зекономити, керівництво Поштової служби хоче припинити розносити пошту по суботах. Джонсон вважає це рішення помилковим. Він каже:

«Це буде жахливою, жахливою помилкою. Це дорого коштуватиме країні, оскільки як тільки люди до чогось звикають, вони вже це очікують. Хоча одні люди кажуть, що вони за це не переживають, інші кажуть, що їм цієї послуги не вистачатиме».

Джонсон розносить пошту у будь-яку погоду. Мешканці вітають його по імені.

Тайра Ґудман переїхала до Вашингтона з Австралії. Вона любить поспілкуватися зі своїм листоношею:

«Я мушу сказати, що коли ми тільки переїхали до цього району, Делвін приходив до нас щодня. Діти чекали на нього, і він був першою людиною в цілій країні, чиє ім’я вони знали – першим американцем, з яким ми познайомилися».

Ґудман каже, що їй рознесення пошти по суботах не вистачатиме:

«Це, звичайно, приємно отримати пошту в суботу, але якщо це означатиме не доплачувати людям чи когось звільнити, то я це зрозумію».

Державній поштовій службі США понад 200 років. Тут пишаються, що протягом двох століть поштарі доставляють листи та посилки до кожного кутка Сполучених Штатів. Але виглядає, що ця славетна сторінка історії пошти вже позаду. Намагаючись зекономити гроші, поштова служба планує також закрити деякі зі своїх відділень та зменшити медичне страхування для своїх працівників, які вийшли на пенсію. Деякі законодавці кажуть, що скасування рознесення пошти по суботах стане початком кінця американської традиційної пошти.

Профспілка листонош також виступає проти цього кроку. Втім, в інтерв’ю «Голосу Америки» заступник керівника Поштової служби США Піт Доногью каже, що в його організації є майбутнє.

«Якщо ми зможемо зробити деякі з речей, які ми пропонуємо, і це допоможе нам зекономити гроші, я думаю, що ми можемо бути дуже життєздатними та продовжувати розвиватися».

Джонсон працює листоношею понад 30 років. Він любить пригадати старі часи:

«Я хочу усім сказати, що в еру комп’ютера нам дуже важко з ним змагатися. І якщо люди знову почнуть писати листи, відправляти поштові перекази, то це може трохи покращити наше фінансове становище.

Він каже, що листоноша залишається важливою постаттю в американських громадах. Але опитування свідчать, що американці вважають що краще скасувати рознесення пошти по суботах, ніж збільшити вартість поштових послуг.

Популярний девіз поштової служби США каже: «Нас не зупинить ані сніг, ані дощ, ані темрява ночі». Утім з’ясувалося, що фінансові труднощі, можуть пошту зупинити. Принаймні у суботу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG