Спеціальні потреби

США занепокоєні питанням безпеки АЕС у сейсмічно активних зонах


Атомна електростанція Індіан Поінт
Атомна електростанція Індіан Поінт

Криза на японській АЕС «Фукусіма-1» викликала занепокоєння щодо безпеки атомних електростанцій в інших країнах, особливо там, де електростанції розташовані у сейсмічно активних зонах. На західному узбережжі США найбільш занепокоєння викликають дві електростанції в Каліфорнії , які побудовані недалеко від океану у потенційній зоні землетрусу. На сході країни точаться дискусії щодо безпеки електростанції Індіан Поінт, розташованої всього лиш за 60 кілометрів від Нью-Йорка.

Губернатор Нью-Йорка Ендрю Куомо закликав перевірити безпечність атомної електростанції Індіан Поінт. Два реактори цієї електростанції на річці Гудзон працюють ще з середини 70-их. За висновками урядової комісії, серед усіх АЕС на території США, третій реактор Індіан Поінт створює найбільшу загрозу. Захисники довкілля вимагають її закриття. Юрист Філіп Мюсіґес зазначає:

«Ми неабияк занепокоєні з приводу цієї електростанції. Тут стаються вибухи, непередбачувані неполадки і витік радіоактивної води. АЕС негативно впливає на фауну річки Гудзон, яка охолоджує реактор».

Іншою небезпекою є загроза землетрусу. Власники АЕС кажуть, що Індіан Ппоінт може вистояти землетрус силою у дещо більше 6 балів за шкалою Ріхтера. Але нещодавні дослідження Колумбійського університету свідчать, що у цій місцевості можуть трапитися землетруси силою у понад сім балів. Учасник дослідження, професор Вон Йонг Кім зазначає:

«Землетрус силою у шість балів може завдати певної шкоди. Він може не пошкодити сам реактор, а споруди, які забезпечують його роботу, подібно до того, що сталося на АЕС у Японії».

Представник компанії, якій належить Індіан Поінт, Джим Стітс каже, що на станції було проведено перевірку рівня безпеки і АЕС не становить загрози:

«Урядова комісія ядерної регламентації також провела огляд і вирішила, що Індіан Поінт безпечна. Вимоги, які було встановлено багато років тому – дотримані і сьогодні, і це захистить нас у разі землетрусів».

Однак критики кажуть, що криза на японській АЕС виникла не безпосередньо через землетрус чи цунамі. Стихія вивело з ладу акумулятор, який забезпечував постачання води для охолодження реактора. Філіп Мюсіґес каже, що Індіан Поінт вразлива не лише до стихійних лих, але й терористичних атак. А додаткову загрозу для людей та довкілля несуть сховища ядерних відходів.

«Якщо там виникне пожежа – станеться великий викид радіації. Сховища ядерних відходів не захищені ковпаком, а зберігаються у бетонному приміщенні із металевим дахом. Це дуже великий ризик».

Власники ж електростанції переконують, що відходи добре захищені і Індіан Поін має багато запасних електричних систем, які забезпечать роботу станції навіть під час урагану.

Ліцензії двох реакторів Індіан Поінт закінтуються у 2013-му, 15-му роках. Представники Урядової комісії ядерної регламентації кажуть, що розглянуть всі скарги захисників довкілля і уважно перевірять стан реакторів, перш ніж продовжувати ліцензію Індіан Поінт на ще 20 років.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG