Спеціальні потреби

Президент і перша леді вшанували пам’ять жертв стрілянини в Аризоні


У середу ввечері президент США Барак Обама взяв участь у меморіальній службі за жертвами стрілянини у південно-західному штаті Аризона, внаслідок якої загинуло 6 людей і 13 отримали поранення.

Виступаючи на велелюдному поминальному зібранні у спортивному центрі Аризонського університету у місті Тусон, президент Обама звертався до аудиторії, ледве стримуючи емоції:

«Думки та сподівання нації сьогодні тут, з вами. Ми разом оплакуємо загиблих і приєднуємось до вас у вашому горі. Також, разом з вами ми віримо, що Ґабріел Ґиффордс та інші, хто отримав поранення під час стрілянини – видужають».

Деякі вважають, що для нинішнього президента його реакція на злочин – це справжній тест на лідерство. Оточення президента каже, що Обама не хоче використовувати цю трагедію для набирання політичних балів, а натомість хоче підтримати націю у цей складний час.

«Можливо ми не зможемо зупинити зло у всьому світі, втім, як ми ставимось один до одного – залежить виключно від нас. Я вірю, що зі всіма нашими недоліками, ми все ж тами сповнені честі та добра, і ті сили, які нас роз’єднують слабші ніж ті, що нас єднають», – зазначив американський президент:

Колишній прес-секретар Біла Клінтона Майкл Валдмен вважає обраний Обамою тон доречним:

«Йдеться про реальних людей, які пережили страшну трагедію. Це не політична промова, це панегірик».

А по дорозі до меморіальної церемонії, президент відвідав у лікарні Ґабріел Ґиффордс, яка невдовзі після його візиту вперше після суботи розплющила очі.

Пізніше, говорячи про Крістіну Ґрін – дев’ятирічну дівчину, яка загинула під час стрілянини, президент ледве стримував сльози:

«У Крістіні ми бачимо наших дітей, таких допитливих, таких довірливих, таких енергійних та сповнених магічності».

Крістіна захоплювалась політикою та у ту суботу приїхала у Тусон зустрітись зі своєю представницею у Конгресі. Обама також наголосив, що американці мусять припинити політичну колотнечу, яка отруює націю:

«Крістіна бачила світ незатьмареними цинізмом та сарказмом очима дитини. Я хочу, щоб ми виправдали її сподівання. Я хочу, щоб наша демократія була такою, якою вона собі її уявляла. Всі ми повинні зробити все, щоб ця країна стала такою, якою бачать її наші діти».

На церемонії у Тусоні послухати президента зібралося 13 тисяч осіб. Ще 13 тисяч прийшли на стадіон біля центру.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG