Спеціальні потреби

Розстріли у Єгипті змінюють відносини США з Каїром - Обама


Розстріли у Єгипті змінюють відносини США з Каїром
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Розстріли у Єгипті змінюють відносини США з Каїром

Хоча кількість жертв у результаті конфлікту в Єгипті продовжує зростати, уряд Сполучених Штатів не припиняє надавати допомогу уряду країни. Утім, ця ситуація може швидко змінитися.

Президент США Барак Обама дав зрозуміти, що його адміністрація переглядає засади взаємодії з військовими правителями Єгипту:

«Хоча ми хочемо підтримувати наші відносини з Єгиптом, наша співпраця не може тривати як раніше, у той час, коли цивільних вбивають на вулицях, а права населення обмежуються».

Єгипет заживе по Шаріату
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
Direct link
До цього моменту Барак Обама уникав визначення усунення від влади Мухамеда Мурсі державним переворотом. Така заява автоматично означала б відмову Єгиптові у фінансовій допомозі обсягом у понад мільярд доларів. Білий дім побоюється, що цей крок зменшить вплив Вашингтона на військових правителів країни. Але деякі американські мусульмани розраховують на жорсткішу відповідь США. Позицію Американського мусульманського союзу висловлює Махді Брей:

«Ми, Американський мусульманський союз, хочемо чітко заявити, що будемо продовжувати потужну кампанію, яку ми називаємо «ні, грошам на переворот». Ми закликаємо відповісти, як ми вважаємо, на державний переворот негайною зупинкою фінансової та іншої допомоги США Єгипту».

Прихильники Мурсі налаштовуються на мучеництво
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Президент усе таки скасував заплановані військові навчання з Єгиптом:

«Цього ранку ми поінформували єгипетський уряд про те, що ми скасовуємо наші військові навчання, які проводяться кожні два роки і були заплановані на наступний місяць».

Тарек Радван, заступник директора з досліджень вашингтонського Центру Рафіка Гарірі, назвав це позитивним кроком. Але, говорить він, здатність Вашингтона впливати на поведінку військових правителів Єгипту зменшується:

Ця допомога – це не лише гроші. Це більше – самі відносини. Це можливість залучити Сполучені Штати, і її припинення принесе почуття ізольованості, яке не буде комфортним навіть єгипетським військовим.
Тарек Радван
«Оскільки залучення з Єгиптом було настільки обмеженим та вузько сфокусованим, в нас зараз в наявності лише кілька варіантів і, у результаті, мало впливу на те, що там відбувається. Остання видимість потужної дії, до якої ми можемо вдатися, це припинення надання військової допомоги».

Єгипетський військовий лідер генерал Абдул Фатах аль-Сісі, ймовірно, готовий до ризику втратити американську підтримку, говорить дослідник Інституту Близького Сходу Деніель Сервер, оскільки сусіди Єгипту надають йому значно більші гроші:

«Я думаю, що генерал Сісі перед тим, як почати кривавий розгін опонентів, розумів, що це коштуватиме йому американської допомоги. Але він бачить ситуацію як боротьбу за виживання між ним та Мусульманським братством і вважав, що він мусив це робити, аби уцілити.

Вашингтон рятує обличчя у Єгипті - коментатори
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
Тарек Радван з Вашингтонського центру Рафіка Гарірі говорить, що, зупинення допомоги все-таки може мати певний вплив. Він не вірить, що єгипетські військові готові зруйнувати відносини з Вашингтоном:

«Ця допомога – це не лише гроші. Це більше – самі відносини. Це можливість залучити Сполучені Штати, і її припинення принесе почуття ізольованості, яке не буде комфортним навіть єгипетським військовим».

І остаточне рішення Вашингтона буде залежати від подальшого розвитку подій в Єгипті.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG