Спеціальні потреби

Проблема національного боргу може призвести до дефолту США?


Закон США встановлює обмеження на те, скільки грошей може позичити уряд країни. Зараз цей ліміт становить 14,3 трильйона доларів. Фактичний борг уряду Сполучених Штатів вже перевищив 14,2 трильйона доларів. Якщо Конгрес не збільшить ліміт допустимий для позичання – то вже за місяць, уряд США змушений буде оголосити дефолт.

Розмова про ймовірність дефолту США викликає однозначно негативну реакцію економістів. Голова Федерального резерву США Бен Бернанке зазначає:

«Наслідки такого сценарію для нашої фінансової системи, для монетарної політики, для всієї економіки будуть катастрофічними».

Зараз економіка США покладається на позики. На кожен долар, що витрачає американський уряд, він збирає лише 60 центів з податків. Решту 40 центів йому доводиться брати в борг.

Якщо Конгрес не дозволить уряду більше позичати, останньому доведеться на 40% скоротити витрати. Негайно. У випадку дефолту вже у травні, американців може чекати різке збільшення податків і скорочення багатьох статей витрат, які не вважаються критичними для національної безпеки: виплати державних пенсій, допомога малозабезпеченим, зарплати бюджетникам, пільгові кредити для студентів та інші. Міністр Фінансів США Тімоті Ґайтнер каже. що дефолт Сполучених Штатів спровокує кризу, набагато глибшу ніж та, яку світ нещодавно пережив.

Тож чому б Конгресу не проголосувати за збільшення допустимого ліміту позичання і уникнути дефолту? Проблема політична. Демократи і республіканці погоджуються, що борг вже час скорочувати, але мають різні погляди як це робити. Демократи, яких підтримує президент, кажуть, що спочатку треба вивести економіку з кризи і тоді вона сама відпрацює позичене. Республіканці вважають, що віддавати борги треба негайно, а для цього треба скорочувати витрати уряду.

Республіканці готові не допустити дефолт, якщо Білий дім пообіцяє радикальні скорочення бюджетних витрат. Республіканці вже показали на що здатні минулого тижня, коли ледь не зупинили роботу уряду, відмовляючись затвердити бюджет на решту 2011-го фіскального року. Згоди вдалося досягти лише після того, як Білий дім пообіцяв скоротити бюджетні витрати на цей період на 38,5 мільярдів доларів. Цю суму легше уявити, якщо скласти стодоларові купюри одна на одну. Тоді утвориться гора заввишки понад 4 тисячі кілометрів, – відстань, на яку літають супутники.

Ця сума виглядає мізерною, у порівнянні з тим, скільки грошей уряду США потрібно позичити до кінця 2012-го року. У 50 разів більше – майже 2 трильйони доларів. Складені одна на одну стодоларові купюри простягнуться до половини відстані від Землі до Місяця.

Навряд чи республіканці дозволять уряду позичити ці гроші, без суттєвих поступок з боку Білого дому. Наскільки великими будуть ці поступки? Вашингтон готується до бюджетного армагедону і не відкидає можливості дефолту.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG