Спеціальні потреби

США провели удари по цілях в Сирії


Речник Пентагону США бриг. ген ВПС Пет Райдер під час пресконференції 26 жовтня 2023 року
Речник Пентагону США бриг. ген ВПС Пет Райдер під час пресконференції 26 жовтня 2023 року

Вранці в п'ятницю війська США завдали ударів по двох об'єктах у східній Сирії, які використовували Корпус вартових Ісламської революції та пов'язані з ним групи.

«Ці високоточні удари самооборони є відповіддю на серію триваючих і здебільшого невдалих атак проти американського персоналу в Іраку та Сирії підтримуваних Іраном бойовиків, які почалися 17 жовтня», — заявив міністр оборони Ллойд Остін.

«Президент не має вищого пріоритету, ніж безпека персоналу США, і він вказав провести сьогоднішні дії, щоб чітко дати зрозуміти, що Сполучені Штати не терпітимуть таких атак і захищатимуть себе, свій персонал і свої інтереси», – додав він.

Високопоставлений посадовець оборонного відомства повідомив журналістам, що два F-16 застосували високоточні боєприпаси проти складу зброї та боєприпасів поблизу Абу-Камаль. Офіційні особи наразі не можуть сказати, чи є жертви під час атак.

«Ми влучили саме туди, куди цілилися», – сказав посадовець.

Напади на війська США

Інший високопоставлений військовий чиновник сказав, що за останні дні сили США в Іраку та Сирії зазнали нападів з безпілотників або ракет щонайменше 19 разів. Голос Америки підтвердив 17 із цих атак.

Двоє американських посадовців, які побажали залишитися анонімними через чутливість атак, повідомили Голосу Америки, що дрон приземлився на авіабазі Аль-Харір в Ербілі, але не вибухнув.

Через кілька годин інший безпілотник вибухнув біля бази в Ербілі, за словами офіційних осіб, ніхто не постраждав і шкоди завдано не було.

Повідомлялося про ще одну атаку в четвер на північному сході Сирії, з двома снарядами непрямого вогню поблизу бази в Аль-Шаддаді, Сирія, повідомив Голосу Америки офіційний представник.

Прес-секретар Пентагону Бриг. Генерал Пет Райдер повторив попередні коментарі, звинувачуючи підтримуваних Іраном проксі у майже щоденних атаках на сили США.

«Ми знаємо, що це підтримувані Іраном групи ополченців, яких підтримує Іран, і, звичайно, ми вважаємо Іран відповідальним за ці групи», — сказав Райдер.

Високопосадовець оборонного відомства сказав журналістам, що ці удари були спрямовані на захист американських сил у регіоні та не були пов’язані з підтримкою США Ізраїлю.

«Те, що ви бачили, як ми продемонстрували, — це готовність до військових дій для захисту наших сил, і ми готові зробити це знову», — сказав посадовець.

Офіційні особи висловили занепокоєння щодо перспективи «більш значної ескалації» проти американських військових сил і персоналу в регіоні з боку іранських проксі-груп.

Напади призвели до 17 незначних поранень американців у Сирії та чотирьох незначних поранень американського персоналу в Іраку, причому офіційні особи США продовжують стежити, чи є черепно-мозкові травми, сказав Райдер.

Один американський підрядник на авіабазі Аль-Асад в Іраку зазнав серцевого нападу, коли ховався під час помилкової тривоги про повітряний напад, і помер.

На додаток до трьох атак у четвер, офіційні особи кажуть, що три ракети влучили в середу у базу, де розміщені сили США поблизу Хараб аль-Джир, Сирія. Ніхто не постраждав.

Пентагон оголосив у вівторок, що в період з 17 по 23 жовтня було скоєно щонайменше 13 атак на сили США в Іраку та Сирії.

США посилюють захист у регіоні

Близько 900 військовослужбовців або дислоковані, або перебувають у процесі передислокації зі Сполучених Штатів на Близький Схід для посилення захисту сил.

Підрозділи мають Термінал High Altitude Area Defense, або THAAD, батарею з Форт-Блісс, батареї Patriot з Форт-Сілл, а також батареї Patriot і Avenger з Форт-Ліберті.

У суботу Остін надав наказ про підготовку до дислокації нерозголошеної кількості військ.

Ці кроки були зроблені після того, як на початку минулого тижня Остін перевів у стан підвищеної готовності понад 2000 військовослужбовців із наказом про підготовку до розгортання.

Форум

XS
SM
MD
LG