Спеціальні потреби

США сподіваються, що країни Перської затоки допоможуть перекрити потік коштів ХАМАСу


Архівне фото: Заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон під час пресконференції в Міністерстві юстиції США
Архівне фото: Заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон під час пресконференції в Міністерстві юстиції США

На екстреному засіданні Центру боротьби з фінансуванням терористів (TFTC) цього тижня США закликали союзників на Близькому Сході активізувати зусилля з припинення зовнішнього фінансування ХАМАСу, групи, яка 7 жовтня вчинила масовий напад на ізраїльських цивільних.

Міністерство фінансів закликало країни-учасниці TFTC використати свій вплив, щоб зробити більше, щоб перекрити потік коштів ХАМАСу, який контролює Сектор Гази, де проживає приблизно 2,3 мільйона палестинців, які вже понад два тижні зазнають обстрілів з боку Ізраїлю.

З 1997 року США визнали ХАМАС терористичною організацією.

«З нашої точки зору, відсутність дій проти ХАМАСу та його тероризму є ведмежою послугою палестинському народу», — заявив заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон у вівторок.

«З фінансової точки зору ми можемо чітко бачити, що ХАМАС десятиліттями посилював економічні труднощі в Секторі Гази, перенаправляючи гуманітарну допомогу на підтримку своєї кампанії терору, і ми повинні публічно засудити ці дії».

До TFTC входять Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та Сполучені Штати.

Кількість обговорень збільшено

Нельсон заявив: «Ми не можемо терпіти, щоб ХАМАС та інші терористичні організації, які збирають кошти, існували і діяли безкарно, зловживаючи фінансовою системою, щоб підтримувати свій терор. Сполучені Штати не терпітимуть таке».

Заснована у 2017 році, TFTC базується в Ер-Ріяді та координує зусилля країн-членів із зменшення потоку коштів до терористичних організацій і боротьби з відмиванням грошей загалом.

Зустріч цього тижня, спочатку запланована на листопад, була перенесена через кризу в Ізраїлі та Газі.

Буквально тиждень тому Міністерство фінансів США оголосило про нові санкції проти ХАМАСу, у тому числі щодо «секретного інвестиційного портфеля», який, як стверджувалося, приніс великі суми грошей групі.

Нові пріоритети

Джессіка Девіс, дослідниця Центру Суфан і експертка з протидії фінансуванню тероризму, сказала Голосу Америки, що міжнародні зусилля з обмеження джерел фінансування ХАМАСу останніми роками уповільнились, бо їх почали вважати меншою терористичною загрозою, ніж це було в минулому.

«Це було явно неправильно, — сказала Девіс. - Події 7 жовтня демонструють, що ХАМАС продовжує залишатися проблемою. І це, ймовірно, змінить пріоритети деяких країн і активізує зусилля щодо протидії фінансуванню угруповання».

США проситимуть членів TFTC, а також інші країни регіону прискорити цю зміну. Зокрема, щоб країни вжили не дали ХАМАСу просто перенести операції зі збору коштів з однієї країни в іншу, коли санкції зростуть.

«Безумовно, є багато шляхів фінансування ХАМАСу, які можна перекрити, і не лише на Близькому Сході, – сказала вона. - Історично ХАМАС керував широкими мережами, залучаючи підтримку від благодійних організацій і мереж».

«Багато таких мереж існує по всьому світу, — каже Девіс. - Деякі з них менші, деякі більші. Багато з них на Близькому Сході, але багато з них за межами Близького Сходу. І на [ці мережі] міжнародна спільнота може мати певний вплив».

Закриття цих мереж, за її словами, може мати значний вплив на ХАМАС і його здатність продовжувати діяльність.

Допомога Газі під сумнівом

У середу очолюваний республіканцями Комітет з нагляду Палати представників Конгресу США опублікував листа до адміністрації Байдена, в якому закликав Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надати гарантії, що гуманітарна допомога, яка доставляється жителям Сектору Гази, не потрапляє до рук ХАМАСу або інші організації, які уряд США вважає терористичними.

Лист, адресований адміністраторці USAID Саманті Пауер, підписали 24 члени комітету, включаючи голову Джеймса Комера.

«Масштаб і складність варварських звірств ХАМАСу, які почалися 7 жовтня в Ізраїлі, ясно показують, що для цих атак були використані значні фінансові ресурси», — зазначається в листі. У ньому наголошується, що під час адміністрації Трампа допомога Газі була різко скорочена через труднощі в тому, щоб забезпечити, що вона не йде ХАМАСу, ця позиція згодом була змінена адміністрацією Байдена.

Описуючи запит комітету на інформацію від USAID, у листі наголошується, що атаки ХАМАСу завдали прямої шкоди громадянам США, а також ізраїльтянам.

«Останні звірства, вчинені ХАМАСом, призвели до значної та зростаючої кількості смертей і поранень, у тому числі десятків вбитих американців і заручників, — йдеться у повідомленні. - Цей епізод підкреслює критичну важливість забезпечення того, щоб кошти допомоги ненавмисно не збільшували фінансову підтримку терористичної діяльності.

Якщо кошти платників податків США фінансують терористичну діяльність, адміністрація Байдена повинна припинити таку допомогу, щоб захистити американців і союзників».

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG