Спеціальні потреби

США і НАТО звинувачують Росію в поставках новітньої зброї сепаратистам


Вашингтон – Представники західного військового керівництва висловлюють нові побоювання з приводу збільшення кількості важких і сучасних озброєнь, що потрапляють в руки українських сепаратистів, яких підтримує Росія.

На одному з аматорських відео, які публікують в Інтернеті, відображена російська ракетна установка «Град», що завдає ударів по об’єктах на території України.

Офіційний представник Пентагону полковник Стів Воррен зазначає: «Ми спостерігаємо нарощування озброєнь, у тому числі важких і найсучасніших. Конкретно йдеться про бронетехніку, артилерію».

За його словами, це різко суперечить публічним закликам Москви до стабільності.

«Дії Росії не підкріплюють її слова», – говорить Воррен. «Росіяни стягують війська до кордону. Поставляють через кордон важкі озброєння. Підтримують воєнізовані формування і сепаратистів в Україні».

Органи влади США висловлюють ще більше занепокоєння з приводу смертоносного потенціалу російської зброї. За їх словами, збитий 14 липня український транспортний літак Ан-26 летів на висоті більше 6000 метрів.

Всього з кінця травня сепаратисти збили три українські літаки і два вертольоти. Принаймні, деякі з них були збиті ракетами класу земля-повітря.

«Це не іграшки, які досить просто включити», – зазначає Борис Зільберман з Фонду захисту демократії в інтерв’ю по Skype.

«Для їх використання потрібні навчені люди, а в донецьких воєнізованих формуваннях багато людей, які раніше працювали в російській розвідці, військовій розвідці», – додає він.

Як відзначає аналітик Шон О’Коннор з аналітичної групи IHS Jane’s, інший недавній інцидент показав, що українські наземні війська на сході України зазнали удару з використанням ще більш складної техніки.

«Це була реактивна система «Торнадо» – новітня розробка в сфері реактивних систем залпового рівня та артилерійської підтримки», – пояснює він.

За словами О’Коннора, система «Торнадо» володіє достатньою дальністю, щоб удар міг бути завдано навіть з території Росії, а це знайома для Росії стратегія в конфліктах малої інтенсивності.

«Викотити всі новинки і подивитися, як вони працюють», – говорить аналітик. «Вони робили те ж саме в Чечні з ударними вертольотами КА-50 і винищувачами-бомбардувальниками СУ-34».

Українська армія попросила західних союзників про додаткову підтримку, проте поки США і НАТО обмежуються невійськової допомогою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG