Спеціальні потреби

ООН оприлюднила кількість загиблих у Іраку


Трохи більше ніж за рік, в Іраку загинуло 19 тисяч людей.

За даними Організації Об’єднаних Націй, з січня 2014 року до жовтня 2015-го в Іраку загинуло близько 19 тисяч людей, ще більше трьох мільйонів – залишилися без домівок. Про це йдеться в оприлюдненому у вівторок звіті ООН.

«Навіть значні втрати не здатні правдиво відобразити як сильно в Іраку потерпає мирне населення», – заявив верховний комісар ООН із прав людини Зейд Раад аль-Хусейн і додав, що «цифри показують лише скільки людей було вбито або скалічено внаслідок насилля, але ж крім того є ж ще безліч інших, які померли через брак їжі, води чи медичної допомоги».

Загалом, ріст насилля в Іраку збігся в часі з діями «Ісламської держави», яка захоплювала великі території на півночі й заході країни. Такі дії ІДІЛ привернули увагу світових лідерів, й призвели до початку американської кампанії авіаударів націлених на знешкодження бойовиків цього угрупування.

Доповідь ООН також стверджує, що бойовики продовжують утримувати близько 3 500 сексуальних рабів, переважна більшість із яких жінки і діти, які належить до етнічної меншини єзидів, поселення яких знаходилися на півночі Іраку.

За зібраними фахівцями ООН свідченнями, бойовики ІДІЛ продовжують грубо порушувати міжнародні права людини. Правозахисники організації стверджують, що «Ісламська держава» навмисне розташовує своїх бойовиків в районах проживання мирного населення, щоби використовувати останнє як прикриття, а також націлює атаки смертників на мирне населення.

Втім, окрім злочинів ІДІЛ, ООН також зафіксувала скарги на порушення прав людини в Іраку про-урядовими силами.

Дивіться також: Життя переселенців очима переселенців: фотовиставка в Американському домі

У Києві відбулась виставка про життя переміщених осіб. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG