Спеціальні потреби

Чим місто Остін приваблює українських IT-спеціалістів


Cтолиця американського штату Техас, місто Остін, може стати новою світовою столицею IT.

Oracle, Hewlett-Packard, Tesla з Кремнієвої долини, перевели або планують перевести свої офіси до цього міста. Змінюють місцерозташування і менші компанії чи стартапи. До міста приїжджає все більше спеціалістів ІТ у пошуках роботи.

Остін - це столиця другого за площею штату Америки, Техасу. Та місто набуло нового статусу під час пандемії. Через відсутність податків на прибуток і порівняно доступний ринок житла сюди почали перебиратись працівники техіндустрії. Серед них і українці. «Голос Америки» поговорив з парою ІТ-спеціалістів з Харкова, які переїхали до Остіна. Хоч спочатку і мріяли про Кремнієву долину, виявилось Остін є значно вигіднішим варіантом, говорять вони.

“Каліфорнія дорога і перенасичена кадрами вже і ми вирішили, що тут буде простіше знайти роботу. В мене була пропозиція, сума на яку можна було розраховувати. Відносно гарний клімат і дешево”, розповідає працівник техіндустрії.

Готується до переїзду і випускниця Університету Каліфорнії Лос-Анджелесу Анна Свіршевська. Попри те, що їй запропонували роботу в Кремнієвій долині зі значно вищою зарплатою, вона вибрала вакансію розробника програмного забезпечення в Остіні.

“В Техасі найменше була зарплата, але коли ми підрахували податки і ціну проживання, то вийшло набагато вигідніше переїхати в Техас, хоча зарплата була на 25 тисяч менша. Не шкода покидати Каліфорнію, ми спочатку жили в Сан-Франциско, потім в Лос-Анджелесі. Тут не варіант залишатись, дуже великі податки”,каже Анна.

У Каліфорнії Анні і її чоловіку доводиться платити один із найбільших в країні податків на прибуток, плюс федеральні податки. Оскільки у Техасі податок на прибуток відсутній взагалі, переїзд в Остін економитиме сім'ї 30 тисяч доларів в рік. М'яка податкова політика Техасу та перенасиченість ринку праці в Кремнієвій Долині стали причинами переїзду туди низкипровідних компаній, в Ілон Маск планує побудувати там завод компанії Tesla. А от українська ІТ-компанія Softserve відкрила офіс у місті 6 років, ще до буму.

“Зараз, коли під час пандемії стало все одно звідки працювати, Остін став привабливою територією. Податків менше, клімат хороший, бізнес- клімат хороший. Це видно по всьому, це видно за кількістю номерних знаків з інших регіонів, видно по тому, як люди розмовляють по-різному, і це видно по ринку житла, який зараз виріс приблизно на 50% у порівнянні з минулим роком”, каже Валентин Кропов, співробітник компанії.

Українці, які перебираються до Остіну, сподіваються, що з новими трендами місто не подорожчає так, як свого часу подорожчало Сан-Франциско.

Дивіться також: Українці про розвиток нового тек-хабу в штаті Техас. Відео

Українці про розвиток нового тек-хабу в штаті Техас. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG