Спеціальні потреби

Українці в Лівії досі під арештом


Лівійські повстанці
Лівійські повстанці

Громадяни України досі перебувають під арештом лівійських повстанців. За повідомленням лікарів, які працюють у лівійській столиці, полонених тримають в західній частині Триполі. Також українські лікарі стверджують, що затримані не є снайперами, а звичайними інженерами та кухарями.

Судячи з повідомлень від блогерів, арешт триває вже другий тиждень, але офіційні джерела таку інформацію не підтверджують.

Українців підозрюють у співробітництві із режимом Муаммара Каддафі і навіть звинувачують у тому, що вони є снайперами-найманцями. Про це ще на початку тижня писала більшість західних ЗМІ. У відповідь українське МЗС заявило, що заяви про участь громадян України у військових діях в Лівії – «це спроба дискредитації України, щоб не дозволити українській владі встановити відносини із новою лівійською владою».

За словами директора Департаменту інформаційної політики МЗС України Олега Волошина, під арештом у Лівії перебувають громадяни різних країн, але активно почали говорити тільки про українців. У міністерстві також запевнили, що мають точну інформацію, що заарештовані українці не брали участі у військових діях.

Блогер avangard_akm, який один із перших повідомив про загрозу життю українців, у своєму блозі дивується, що українська влада більше обурюється з приводу спроби дискредитувати імідж країни перед новою лівійською владою, замість того щоб обурюватися діями цією влади по відношенню до громадян України.

Олег Волошин запевнив журналістів, що ставлення до затриманих українців стане для української влади «лакмусовим папірцем» у налагодженні подальших відносин з нинішньою владою Лівії. Також спікер міністерства повідомив про те, що наразі в Лівії працюють приблизно 500 українців на різних посадах. Західні джерела натомість згадують про те, що у Лівії перебуває приблизно 1500 українців, серед яких було чимало тих, хто був на боці Каддафі. Наприклад, особиста медсестра Муаммара Каддафі Галина Колотницька з Броварів.

Доля полонених українців залежить від переговорів між посольствами країн. Наразі йдеться мова про те, щоб перевести затриманих до посольства України в Лівії. Українське посольство вже надало письмове зобов’язання, що затримані не покинуть місця арешту без відповідного дозволу.

Як повідомляє Associated Press, під час арешту в українців не знайшли жодної зброї. Інформагенство цитує слова одного із повстанців, який сумнівається щодо статусу українців через те, що вони прибули до Лівії нелегально, до того ж у «досить непевний час – після війни».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG