Спеціальні потреби

Українська зброя – краще на експорт, що залишиться – собі


Україна – одна з небагатьох країн світу, яка потреби власної армії приносить у жертву щоб досягти успіху на світовому ринку зброї. На оснащення українських збройних сил іде те, що лишилось незатребуваним покупцями.

З кожним роком Україні важче буде залишатися на світовому ринку озброєння, якщо вона не почне вкладати гроші у дві речі – це технологічне переозброєння, та створення нових шкіл, розробок та технологій
Директор інформацйно-консалтингової компанії «Defense Express» Сергій Згурець
Україна входить у двадцятку світових експортерів зброї. Для країни пріоритетом номер один є успіх на ринку, а не потреби власної армії, говорять експерти. Але якщо в країні не почнуть вкладати гроші у нові розробки, то рейтинг України, як експортера зброї швидко впаде.

Збройовий експорт України наближається до півтора мільярди доларів, це на кілька мільйонів більше ніж у попередні роки. Але оскільки інші країни, що так само входять у двадцятку, збільшують обсяг озброєння на 20%-30%, то експерти вбачають у цьому тривожний знак, що за кілька років країна може взагалі зникнути зі світового ринку зброї.

«З кожним роком Україні важче буде залишатися на світовому ринку озброєння, якщо вона не почне вкладати гроші у дві речі – це технологічне переозброєння, та створення нових шкіл, розробок та технологій», - сказав Голосу Америки директор інформацйно-консалтингової компанії «Defense Express» Сергій Згурець.

Найбільшими покупцями українського озброєння є Азія та Африка. Так, за даними експертів Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, Африці належить 37% Українського експорту зброї, Азії – 33%, країнам СНД- 26%, Європі – 3%, США -1%. В той же час, експерти говорять, що співпраця з країнами Азії потенційно може посилюватися і це в інтересах самої України. Африка витрачає на озброєння, тому що це територія частих військових конфліктів, а Азія – це регіон, який нарощує м’язи і знаходиться на піку своїх оборонних витрат.

«Можливість України співпрацювати з країнами Азії є навіть більш позитивною, ніж робота на африканському ринку», - сказав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бардак.

Серед тенденцій останніх років експерти відзначають суттєве зменшення експорту в Росію. Наприклад, Російська Федерація тепер закупає двигуни для учбового військового літака Як-130 не в Україні, а у Франції. Попри це, найбільшими партнерами України в розробці військової техніки та озброєння і досі залишаються Росія та Білорусь.
Україну скоріше вважають країною розробок та поставок комплектуючих елементів.
Серед досягнень світового рівня, які користуються популярністю серед закордонних замовників, експерти називають газові турбіни для військових кораблів та дизельний танковий двигун для використання в пустельних умовах.

Нещодавно Україна подала звіт до ООН, в якому були вказані показники продажу озброєння за основними категоріями. На це деякі політики почали заявляти, що країна торгує морально застарілою зброєю та використовує останні запаси Радянського Союзу. Хоча експерти з цим не погоджуються, вони додають, якщо не буде відповідних наукових розробок та фахівців, старі запаси не допоможуть.

Директор інформацйно-консалтингової компанії «Defense Express» Сергій Згурець наводить приклад того, як найбільша американська компанія з виробництва гелікоптерів «Sikorsky Aircraft» шукала можливих партнерів для співпраці в Європі – Україна запропонувала співпрацю на одному з етапів збірки гелікоптерів, на тому самому, який сьогодні компанія реалізує у Польщі, тому успіхів на цій ниві не було.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG