Спеціальні потреби

Княжицького та Кошкіну називають першими жертвами передвиборчого «наїзду» на ЗМІ


Напередодні виборів в Україні у незалежних мас-медіа почалися неприємності, – попри обіцянки влади створити пресі у передвиборчий період режим найбільшого сприяння.

А тим часом поки в АП виголошують правильні заяви, триває переслідування іншого неугодного ЗМІ – опозиційного каналу TVi.
Слідом за опозиційним каналом TVi, проблеми виникли в інтернет-видання «Лівий берег». У середу 18 липня прокуратура Печерського району Києва відкрила проти LB.ua кримінальну справу. Підстава – порушення інтернет-порталом таємниці листування народного депутата від Партії регіонів Володимира Ландика.

Ідеться про історію 8-місячної давнини. У листопаді минулого року журналісти «Лівого берега» підловили Ландика у сесійній залі парламенту за стороннім заняттям – веденням sms-листування про долю його сина Романа. Тоді Ландику-молодшому загрожувала тюрма через гучний скандал з побиттям дівчини в одному з ресторанів Луганська. Ландик-старший давав вказівки по телефону, рятуючи сина від тюрми, і фотографії з текстами цих есемесок оприлюднило на своїх сторінках Інтернет-видання. Після публікації депутат-регіонал поскаржився в
прокуратуру на порушення його права на приватність листування, і зажадав кримінальної справи проти журналістів.

Прокуратура справу порушила. Пікантність ситуації, одначе, полягає у тому, що це було зроблено лише тепер – через 8 місяців після подання Ландиком заяви. До того ж, сторони конфлікту вже встигли примиритися: «Лівий берег» вибачився перед депутатом за «удар нижче пояса», а той заявив, що претензій до видання більше не має і свою заяву просить вважати відкликаною.

Відтак у нинішньому порушенні кримінальної справи журналісти «Лівого берега» побачили прямий зв’язок з майбутніми парламентськими виборами та прагненням влади «зачистити» інформаційне поле від неугодних ЗМІ. «Влада перейшла Рубікон», – заявила, коментуючи рішення прокуратури, шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна. За її словами, мета кримінальної справи полягає у тому, щоб знищити незалежне видання, а старою заявою Ландика скористалися лише як приводом для розправи.

«Знаєте, що буде тепер? Тепер будуть обшуки, підписки, допити по десять годин – без права вийти в туалет, арешт серверів», – написала Кошкіна у Фейсбуці. Як пише вона далі, – «Це – правова держава? Це – демократичні вибори? І невтручання в роботу ЗМІ?!»

«Політичне замовлення розправи над журналістами». Так прокоментували порушення кримінальної справи проти «Лівого берега» у парламентському комітеті зі свободи слова. Члени комітету, опозиційні депутати, у своїй заяві акцентували увагу на «упередженості переслідуань прокуратури», яка відкрила справу всупереч проханню потерпілого. Комітет нагадав також, що «у переддень виборчої кампанії прокуратура своїми діями порушує мораторій на проведення перевірок ЗМІ, встановлений Верховною Радою».

Проти переслідувань LB.ua висловився також глава адміністрації президента Сергій Льовочкін. Він назвав тиск на ЗМІ, особливо напередодні виборів, неприпустимим, і попросив Генпрокуратуру перевірити законність порушення справи.

А тим часом поки в АП виголошують правильні заяви, триває переслідування іншого неугодного ЗМІ – опозиційного каналу TVi. Гендиректор телеканалу Микола Княжицький, на якого заведено кримінальну справу, заявив у вівторок, що йому може загрожувати арешт. Як написав Княжицький у своєму блозі на «Українській правді», він вимагає негайного закриття кримінальної справи та припинення тиску на незалежний канал.

Як відомо, 12 липня на TVi навідались податківці, здійснивши виїмку документів за останні 3 роки. Канал звинувачують у буцімто несплаті податків. Натомість керівництво TVi заявляж, що не канал винний державі, а держава винна каналу, оскільки не повернула йому гроші за ПДВ. На каналі повідомили також, що справу про буцімто несплачені податки свого часу уже розглядав суд і виніс рішення на користь TVi.

Своєю чергою, податківці наполягають: керівник TVi Княжицький навмисно ухилявся від сплати податків у розмірі понад 3 мільйона гривень. Як заявила прес-служба ДПС України у середу, її дії стосовно телеканалу законні та правомірні, а справа має «суто господарчий характер». Ніякої політики, нічого особистого.

На ситуацію з утисками опозиційного телеканалу уже відреагували в Єврокомісії. Як нагадали у вівторок Києву з Брюсселя, Верховна Рада України у лютому 2012 року прийняла рішення не проводити податкових перевірок ЗМІ перед виборами. «Такого роду податкові перевірки необхідно проводити з особливою обережністю, надто ж у передвиборчий період», – наголосили в ЄК.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG