Спеціальні потреби

Гривня зміцниться, якщо буде у «вільному плаванні» – експерти


Чому дешева гривня благо для України - пояснюють економісти
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00

Чому дешева гривня благо для України - пояснюють економісти

Обмінний курс гривні останніми тижнями, як на гойдалках, то злітав до позначки майже 15 гривень за долар, то падав до 12 з копійками. Через різкі стрибки вартості національної валюти деякі експерти в Україні почали закликати Нацбанк відмовитися від гнучкого курсоутворення і перейти до попередньої системи фіксованого курсу чи курсових коридорів. Відмова від гнучкого курсу, була б помилкою, заявили в інтерв’ю Голосу Америки економісти у США. Вони прогнозують, що з часом панічні настрої на ринку зникнуть, гривня стабілізується і навіть трохи зміцниться, а значних обвалів курсу, як колись – більше не буде.

Теперішню нестабільність обмінного курсу експерти пояснюють перехідним періодом економіки. Україна почала політику утримування валютного курсу у 90-их, щоб впоратися з гіперінфляцією. Тоді це спрацювало, але у довготривалій перспективі – фіксований обмінний курс став міною уповільненої дії, вважає економіст Юрій Городниченко – з Університету Каліфорнії в Берклі.

«Історія показує, що кожні 5-6-7 років у нас була криза на валютному ринку. І те, що зараз відбувається почалося не сьогодні і не вчора, а почалося з 2010 року, коли було ясно, що гривня мала здешевшати, але НБУ захищав гривню, підтримував фіксований валютний курс. Всі ці проблеми і викривлення в економіці накопичувалися, і воно мало вибухнути».

Хто береже морські кордони Маріуполя?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Юрій Городниченко досліджує у США моделі оптимальної грошової та фіскальної політики держав. Нещодавно видання Форбс назвало його найуспішнішим з сучасних українських економістів. За словами експерта, щоб тримати курс від сповзання НБУ мусив продавати на ринку великі партії валюти, а це виснажувало резерви. Фіксація курсу не вирішувала, а лише відкладала проблеми, каже Городниченко:

«Те, що відбувається зараз у нас на валютному ринку, відбулося б незалежно від того, чи була у нас революція, чи були протести, чи була у нас війна на сході. Це би відбулося у нас у будь-якому разі. І те, що НБУ відмовився від фіксованого обмінного курсу, це добрий крок і це треба було зробити ще багато років тому»

З цими висновками погоджується експерт Інституту міжнародної економіки імені Пітерсона у Вашингтоні Андерс Аслунд. В України сьогодні немає іншого шляху, як проводити рішучі реформи в економіці, які відкладалися роками. І перехід на ринковий обмінний курс – одна з них, каже експерт:

Що насправді ухвалили у НАТО? - питання та відповіді
please wait

No media source currently available

0:00 0:24:43 0:00

«Це добре, що Національний банк відпустив обмінний курс у «вільне плавання». Немає ніякої потреби витрачати величезні валютні резерви на підтримання курсу. Центральний банк мусить втручатися у валютні котирування тільки тоді, коли відбуваються серйозні скачки, але немає сенсу іти проти вітру».

Андерс Аслунд вважає теперішні коливання курсу тимчасовим явищем. Гривня, за його словами, стабілізується і зміцниться:

«Курс гривні зараз занижений. Я думаю, що він має становити десь біля 12 гривень за долар. Втім не варто очікувати і не варто пробувати зміцнити гривню більше ніж цей рівень».

Юрій Городниченко також радить українцям не панікувати через скачки курсу:

«Зараз ситуація складна. Будуть великі коливання, але вони рано чи пізно вщухнуть. Можливо місяць, можливо 2-3-4. Через це я би радив людям, фірмам не дуже хвилюватися. Обмінний курс має повернутися на відмітку десь 11-12 гривень за долар. Я майже впевнений у цьому. Це тільки питання часу. Зараз трохи панічні настрої. Але з часом все це вщухне і повернеться стабільність».

Європа досі боїться "спровокувати" Путіна підтримкою України - експерт
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Відпустивши гривню, Нацбанк зможе накопичувати золотовалютні резерви а також отримає можливість застосовувати інші інструменти для стабілізації економіки. Перше, що мусить зробити Нацбанк – приборкати інфляцію та ріст цін, каже Юрій Городниченко і радить продовжувати політику інфляційного таргетування:

«Економічна теорія показує, що інфляційне таргетування це дуже ефективний спосіб, щоб забезпечити стабільність цін в країні, стабільність інфляції. Ідея проста. НБУ визначає планову інфляцію, і потім, якщо відбуваються якісь відхилення від плану, НБУ використовує заходи для того, щоб повернути цю інфляцію ближче до планової. Розвинені країни мають 2 відсотки на рік як орієнтир планової інфляції. Для України – це не бажано і не реально. Якщо подивитися на досвід інших країн, які перебувають на подібній з Україною стадії розвитку, то виходить, планова інфляція має бути 4-5 відсотків на рік»

Щоб досягти планового рівня інфляції, Україні знадобиться кілька років, кажуть експерти і додають, відпустивши у вільне плавання курс та приборкавши інфляцію, Україна закладе основу нової стабільної економіки, що базується на ринкових механізмах. Інвестори будуть більш схильні вкладати в Україну свої гроші, а українці спатимуть спокійніше, маючи стабільні ціни на типовий споживчий кошик.

Дивіться також : Нові санкції ЄС та ціни на нафту можуть завдати Росії подвійного удару

Нові санкції ЄС та ціни на нафту можуть завдати Росії подвійного удару
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG