Спеціальні потреби

Опозиція створила Комітет захисту України і кличе на «барикади»


Громадськість плюс Тимошенко мінус Ющенко мінус Яценюк. Щойно створений Комітет захисту України об’єднав українську опозицію, але не всю.

Установчі збори відбулись у понеділок 10 травня у приміщенні Спілки письменників. Підписи під актом про створення Комітету поставили лідери та представники 7 парламентських партій. Разом із «Батьківщиною» Юлії Тимошенко, рятувати Україну від нинішньої влади зголосилися Народний рух України, Європейська партія України, Українська соціал-демократична партія, Партія захисників вітчизни, «Реформи і порядок» та «Народна самооборона». З позапарламентських політичних сил до Комітету влилися також ВО «Свобода» та Українська партія.

Очікується, що лави «комітетників» зростатимуть. Долучити свій підпис до документа вже пообіцяли лідери КУН та УНП. Керівники УРП «Собор», «Нашої України» та «Української платформи» ще вирішують, чи підписуватись, хоча принципову підтримку ініціативи вже висловили.

Натомість лідер опозиційної партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко відмовився підтримати ідею створення комітету. Спершу він начебто був за, але передумав. Як пояснив Гриценко журналістам, на офіційному сайті Тимошенко він побачив згадку про неї як про лідера об’єднаної опозиції, хоча такими повноваженнями лідерку БЮТ поки що ніхто не наділяв.

Так чи інакше, на установчі збори в Спілку письменників Гриценко не з’явився. Так само не прийшли лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк та лідер «Нашої України» екс-президент Віктор Ющенко, який замість себе відрядив на опозиційне зібрання Віру Ульянченко.

Водночас Юлія Тимошенко, поставивши свій підпис під актом про створення Комітету, вкотре наголосила: вона готова об’єднуватись у будь-якому форматі. Як визнала лідер БЮТ, для відсторонення від влади Віктора Януковича опозиція не має ані парламентських, ані конституційних шляхів. Вся надія – лише на підтримку громадськості. Тимошенко, яка ще вчора вимагала розпуску парламенту і закликала збирати підписи за імпічмент, тепер констатує: «сьогодні таких інструментів нема, і треба це чесно визнати».

Опозиціонерка закликала також громадян України зранку 11 травня вийти на мітинг до Верховної Ради. «У нас відбирають державу», – б’є на сполох Тимошенко у зверненні до співвітчизників, що з’явилось у понеділок на персональному сайті політика. Прийти на протестний мітинг під стіни парламенту закликав також своєю першою відозвою новостворений Народний комітет захисту України. «Аби висловитися на підтримку суверенітету, територіальної цілісності та стратегічної власності України», – мовиться в документі, оприлюдненому прес-службою БЮТ.

«Ми свідомі того, що один мітинг не змінить загальнополітичної ситуації. Але від того, скільки буде людей, як ми зможемо згуртовано продемонструвати свою рішучість і послідовність, буде залежати подальша перемога», – підкреслюється у зверненні Комітету.

А тим часом частина експертів висловлює скепсис щодо стратегії, обраної Комітетом. Народний комітет захисту України створений «під» Юлію Тимошенко, а її заклик до масових протестів передчасний, – сказав «Голосу Америки» політолог Вадим Карасьов:

«Чому Ющенко, Яценюк, Гриценко проігнорували збори Комітету? Тому що в них є підозра, що він більше буде орієнтуватися на Юлію Тимошенко. І ніхто не хоче, щоб вона монополізувала цю лідерську нішу. Не тільки через ревнощі – а тому, що тоді легко буде обезголовити, розправитися з усією опозицією взагалі. Якщо влада зможе відсторонити Тимошенко – скажімо, через якісь судові, прокурорські справи, то тоді виглядатиме так, що опозиція позбулася свого лідера. Тому лідерство в сьогоднішній опозиції має бути колективне, опозиція мусить бути багатоголова.

Що ж до заклику завтра прийти під парламент – я вважаю, що це фальстарт. Бо назавтра, після свят, одразу скликати якийсь масовий мітинг... Ну хто зі свят зразу переходить до боротьби? Це тактична помилка. Юлія Тимошенко, як завжди, поспішає, робить помилки, і це дискредитує опозицію. Завтра прийде одна тисяча людей, не більше, і що тоді?

Такі речі не можна робити на емоціях, на гаслах. Треба сідати усім за круглий стіл, думати, як вибудувати «прикладну» опозицію – яка ставила б мету, яку можна досягти, а не оголошувала фальстарти», – вважає політолог, який раніше консультував екс-президента Віктора Ющенка.

Нагадаємо: початок об’єднанню опозиційних сил в Україні поклали харківські угоди Медведєва-Януковича щодо продовження перебування російського Чорноморського флоту на території України.

Заради об’єднання розрізненої опозиції відомі громадські діячі, творча інтеліґенція зініціювала створення Народного комітету захисту України. Головними цілями Комітету проголошено відстоювання територіальної цілісності і суверенітету держави, захист свобод і гідності громадян, боротьба за збереження євроатлантичного вибору України.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG