Спеціальні потреби

Азаров звітує про успіхи та обіцяє розглянути пропозицію Путіна про злиття в енергетиці


Азаров звітує про успіхи та обіцяє розглянути пропозицію Путіна про злиття в енергетиці
Азаров звітує про успіхи та обіцяє розглянути пропозицію Путіна про злиття в енергетиці

На засіданні уряду прем’єр-міністр Азаров звітував про економічні успіхи та про домовленості з Росією у сфері економіки.

За його словами, основний успіх, що «вперше у травні держава перейшла, маючи значні залишки на Єдиному казначейському рахунку. У квітні ми не тільки виплатили близько 5 млрд. грн. за боргами попереднього уряду (що, до речі, вистачило б на підвищення пенсій в 1,5 раза), а й повністю профінансували всі бюджетні видатки і видатки на святкування Дня перемоги».

Він обіцяє що вже з травня підвищить пенсії та заробітні плати в бюджетній сфері для тих, чиї доходи були нижчі за прожитковий мінімум. А також ухвалити постанову щодо нормативів погодинної оплати праці, що є новацією для України.

Особливо тішать Азарова домовленості з Росією у сфері економіки: «Сьогодні впевнено можна заявити: позитивний прорив в українсько-російських відносинах відбувався. Теми, які гальмували розвиток нашої держави, зняті. На розвиток домовленостей президентів України і Росії під час засідання Комітету ми погодили стратегічну дорожню карту двосторонніх відносин».

Серед реальних здобутків він називає підписання урядом Росії рішення про скасування ввізного мита на газ, що означає зменшення плати за квітень на 2 млрд. грн. Практичним результатом засідання Комітету з економічного співробітництва стало також скасування ввізного мита для українських труб.

«Ми отримаємо російський кредит на будівництво 2 ядерних реакторів, разом будуватимемо в Україні завод з виробництва ядерного палива, в кооперації з Росією Україна запустить конвеєр з виробництва літаків сімейства АНів. Україна і Росія складуть свої продовольчі баланси з урахуванням можливостей одне одного, і це означає, що російський ринок відкриється для українського м’яса, молока, цукру, зерна, тощо», - заявив Азаров.

Щодо пропозиції Путіна про злиття Нафтогазу та Газпрому Азаров сказав, що вивчатиме її, оскільки така пропозиція «зроблена була прем'єром дуже великої держави і зроблена, звичайно, із благих спонукань".

Він також розповів, що після вищезгаданої прес-конференції в нього відбулася розмова з Путіним про перспективи об’єднання двох компаній: «Я йому сказав, Володимире Володимировичу, а як ви собі бачите (об'єднання) - на рівних? Немає питань, якщо на рівних». Він говорить: «Ви подумайте, ми відкриваємо вам доступ до своїх ресурсів. Ви порахуйте свої активи, можливості і запропонуйте нам, на що ви претендуєте. Це дуже втішна пропозиція для вас. Будь-яка європейська країна не відмовилася б».

Натомість опозиція вже вимагає денонсації газових угод з Росією, оскільки вони призвели до продовження оренди Чорноморським флотом Росії військової бази в Севастополі до 2042 року, в той час як знижка на газ діє до 2019 року.

Також опозиція вимагає від уряду негайно оприлюднити всі проекти документів, які можуть бути підписані між Україною та Росією заради їх вивчення та публічного обговорення.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG