Спеціальні потреби

Репортери без кордонів: в Україні збільшується кількість порушень свободи слова


Репортери без кордонів: в Україні збільшується кількість порушень свободи слова
Репортери без кордонів: в Україні збільшується кількість порушень свободи слова

Міжнародна правозахисна організація Репортери без кордонів оприлюднила звіт, який свідчить, що з часу обрання Віктора Януковича президентом в Україні почастішали випадки порушень свободи слова. Свої висновки експерти зробили за результатами місії до країни наприкінці липня. Тоді керівники організації спілкувалися з журналістами центральних та регіональних мас-медіа, членами журналістських організацій із захисту свободи слова, провладними і опозиційними політиками.

У звіті говориться, що Репортери без кордонів отримали скарги про випадки фізичних нападів на журналістів, перешкоджання діяльності мас-медіа, та цензури. Як приклади наводяться зникнення журналіста Василя Климентьєва та рішення суду щодо виділення частот телеканалам ТВі та 5 каналу. Останнє в організації розцінюють як удар по незалежності телебачення та Нацради з питань телебачення і радіомовлення та розглядають? як цензуру спрямовану проти критично налаштованих до влади телеканалів. Репортери без кордонів також закликали українську владу виконати обіцянку і завершити слідство у справі Георгія Гонгадзе.

Критика дій української влади в її стосунках із мас-медіа останнім часом лунає все частіше. Цього тижня канцлер ФРН Ангела Меркель обговорила цю тему із Віктором Януковичем під час його візиту до Берліна. Керівник німецького уряду закликала українського президента продовжувати демократичні процеси щодо свободи преси і свободи слова. Раніше тему свободи слова під час переговорів із українським президентом порушувала держсекретар США Гіларі Клінтон.

Українська влада називає несправедливими закиди у запровадженні цензури та тискові на ЗМІ. Конфлікт навколо частот для двох телерадіокомпаній провладні політики характеризують як господарський і вказують на незалежність судових інстанцій, які ухвалювали рішення в цій справі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG