Спеціальні потреби

Регіонали та бютівці домовилися у питанні про доступ до інформації


Регіонали та бютівці домовилися у питанні про доступ до інформації
Регіонали та бютівці домовилися у питанні про доступ до інформації

Представники Партії регіонів – Олена Бонадренко та Юрій Мірошніченко та Блоку Тимошенко – Андрій Шевченко публічно оголосили, що узгодили протиріччя щодо законопроектів «Про доступ до публічної інформації» №2763, яка пропонуватиметься Верховній Раді Україні для затвердження у другому читанні та в цілому.

«Розроблені поправки до законопроекту №2763 будуть оформлені підписами народних депутатів Юрія Мірошниченка, Олени Бондаренко та Андрія Шевченка», – йдеться у їхній спільній заяві. Зокрема, після переговорів з проекту зникла норма про надання відповіді на запит у термін 5 днів, оскільки це, на думку представників владної партії, ускладнить роботу органів влади.

Натомість принципові позиції про те, що суспільно важлива інформація, зокрема щодо усіх витрат бюджетних коштів, не може бути закритою, у проекті документу залишилися.

Ухвалення цього документу було одним із зобов’язань України перед Радою Європи, оскільки це один із механізмів забезпечення прозорості, відкритості та підзвітності влади суспільству. В останній резолюції ПАРЄ рекомендувало українській владі схвалити цей проект закону.

Також вимогу ухвалити цей документ висловили і українські журналісти.

«Вважаємо, що в нинішній ситуації, яка склалася навколо питань свободи слова та мирних зборів, ухвалення цього законопроекту стане для українського суспільства та міжнародної спільноти свідченням позитивних демократичних змін у державі. Наголошуємо, що ухвалення закону про доступ до інформації є надзвичайно актуальним питанням, адже такий документ у майбутньому регулюватиме процес комунікації між владою та суспільством, який потребує нагальної демократизації та прозорості. Ухвалення закону сприятиме реалізації засадничих принципів творення справжнього демократичного суспільства в Україні», – йдеться у заяві руху «Стоп цензурі!», що об’єднав декілька сотень українських журналістів.

Цю вимогу підтримали і міжнародні журналістські організації «Артикль 19» і «Міжнародна підтримка медіа» (International Media Support, IMS). Вони закликали Верховну Раду «продемонструвати свою готовність до прозорого і підзвітного суспільству урядування». Ці організації назвали ухвалення законопроекту важливою запорукою захисту індивідуальних свобод та розвитку демократії.

Тепер переговорна група заявляє, що домовилася про ухвалення разом із законопроектом про доступ і нової редакції закону «Про інформацію» (автори – Олена Бондаренко, Володимир Ландік). Ця редакція закону «Про інформацію» має враховувати рекомендації Ради Європи в частині свободи слова та доступу до інформації; буде узгоджена з підготовленим до ухвалення законопроекту «Про доступ до публічної інформації»; не повинна звужувати можливості для професійної діяльності журналістів.

22 листопада у Брюсселі Президент Янукович заявив, що готовий підписати Закон, якщо його схвалить парламент. Наступні дії виглядатимуть згідно домовленостей так: «Група пропонує Верховній Раді ухвалити обидва законопроекти в один день, не пізніше 3 грудня 2010 року».

Водночас, депутати не виключають, що процес може затягтися через протистояння довкола Податкового кодексу і бюджету. Втім факт домовленостей довкола важливого суспільного документу представники влади та опозиції називають позитивним, зазначаючи, що співпрацюють у цьому і з громадськими організаціями.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG