Спеціальні потреби

Екс-міністра Богдана Данилишина шукає Інтерпол


Екс-міністра Богдана Данилишина шукає Інтерпол
Екс-міністра Богдана Данилишина шукає Інтерпол

До пошуків Богдана Данилишина підключився Інтерпол. Фото екс-міністра економіки України з’явилося на офіційному сайті організації у списку розшукуваних осіб. У графі «категорія злочину» вказано «шахрайство» (fraud), а ордер на арешт, як зазначається, виданий Печерським райсудом Києва.

Раніше, до оголошення у міжнародний розшук, Данилишина марно розшукували в Україні. Проти екс-урядовця з команди Тимошенко завели кримінальну справу, звинувативши його у заподіянні державі збитків на 4,5 мільйона гривень. До таких результатів, як стверджує слідство, призвело зловживання екс-міністром своїм службовим становищем, а саме: виданий ним дозвіл на проведення тендеру з будівництва паркінгу в міжнародному аеропорту «Бориспіль», за участю лише одного учасника.

Допитати підозрюваного слідчим, проте, так і не вдалося. За даними Генпрокуратури, Данилишин утік за кордон. Деякі ЗМІ, посилаючись на джерела в ГПУ, стверджували, що екс-міністр переховується в Німеччині. Про намір українських правоохоронних органів звернутися по допомогу до Інтерполу заявив 30 серпня міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов.

Справу Данилишина українська влада подає, як епізод у розпочатій широкомасштабній боротьбі з корупцією. Той же Могильов, коментуючи справу екс-міністра економіки, наголосив, що посада розшукуваного для нього «зовсім неважлива», та застеріг від «надмірної політизації» питання.

А президент України Віктор Янукович, перебуваючи 30 серпня з візитом у Німеччині, похвалився тим, що арешти високопоставлених корупціонерів сьогодні відбуваються в Україні ледь не щодня. «Це – добра новина. Нарешті почалася реальна боротьба з корупцією», - сказав Янукович, слова якого цитує прес-служба глави держави.

Іншої думки дотримується опозиція. «Суто політичним замовленням» назвав справу Данилишина голова тіньового уряду Сергій Соболєв. Як він заявив днями, справа Данилишина є способом натиснути на опозицію, а також «підібратися» до головної опозиціонерки Юлії Тимошенко.

Соратники екс-прем’єрки наголошують на тому факті, що хвиля арештів чиновників, яка наростає в Україні, зачепила виключно чиновників уряду Тимошенко, і скаржаться на політичні репресії.

Скептично ставиться до переможних реляцій влади про боротьбу з корупцією і більшість експертів. Як сказав Голосу Америки відомий український публіцист Микола Рябчук, йдеться радше про передвиборчу кампанію, аніж про реальну кампанію боротьби з корупцією:

«Боротьба з корупцією – це, звичайно, добра справа, і можна було б усе це вітати, якби тільки не простежувалася вибірковість у цій боротьбі. Тобто спрацьовує класичний принцип «друзям – усе, а ворогам – закон». Я пригадую, як «помаранчева» влада намагалася почати боротьбу з корупцією, і які були тоді верески з боку сьогоднішньої влади, а тодішньої опозиції, яка кричала про політичні переслідування. Ну, природно, що сьогоднішня опозиція теж кричить про політичні переслідування. Я не компетентний настільки, щоб оцінити, чи були там якісь справжні злочини, чи ні, але тенденція є настільки очевидною... Адже переслідування йде абсолютно за партійною ознакою, злочинцями виявляються представники тільки одного табору. Так ніби в тому, другому, все прекрасно, і самі лише кришталево чисті люди. Треба бути дуже наївним, щоб повірити в чесність усіх цих намірів і всієї цієї «боротьби з корупцією», - зауважив Рябчук. Як він додав, ідеться про зведення політичних рахунків:

«Це звичайне зведення рахунків, звичайне залякування. І я думаю, що більшість цих справ нічим не закінчиться, тому що навряд чи там будуть знайдені якісь серйозні докази. А навіть якщо будуть знайдені, то знову ж таки, з попереднього досвіду ми знаємо, що різні неформальні зв’язки рятують тих, хто провинився, з неприємних ситуацій. Так що все це мильна бульбашка, яка лусне. Але зараз, сьогодні це використовується для передвиборчої кампанії, для дискредитації опонентів. Тобто це таке свідоме нагнітання психозу. Буде з того щось чи ні, чи хтось вкрав шубу, чи у нього вкрали, - але створюється певний суспільний настрій, здіймається галас, і все це готується і подається до осінніх виборів. Ну, а там, мабуть, на гальмах усе це потихеньку спустять. Ми вже не вперше таке бачили. Ми бачили і «справу педофілів», і багато інших гучних корупційних справ, які нічим не завершилися. Так що я думаю, що це радше передвиборна кампанія, аніж кампанія серйозної, реальної боротьби з корупцією», - вважає Микола Рябчук.

Нагадаємо: окрім екс-міністра економіки Богдана Данилишина, оголошеного у міжнародний розшук, в Україні заарештовано виконуючого обов’язки міністра оборони Валерія Іващенка, екс-голову митниці Анатолія Макаренка, колишнього заступника голови НАК Нафтогазу України Ігоря Діденка. Усі ці та інші високопоставлені чиновники, яким пред’явлені корупційні звинувачення, належали до однієї урядової команди на чолі з екс-прем’єром Юлією Тимошенко.

Єдиним із заарештованих в останні місяці високопосадовців, котрий не має відношення до опозиційного Блоку Юлії Тимошенко, став колишній заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Богдан Преснер. Чиновник, що працював у чинному уряді і був спійманий на отриманні хабара, свою посаду отримав за квотою Блоку Литвина.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG