Спеціальні потреби

Дейвид Креймер: Суд над Тимошенко ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію України


У четвер три аналітичні центри – Атлантична Рада, Інститут Брукінґса та Інститут міжнародної економіки імені Пітерсена – провели конференцію «Майбутнє України». Вона стала однією з найбільших у Вашингтоні подій, присвячених Україні, за останні кілька років. На думку учасників, це відображає інтерес США до розвитку двосторонніх стосунків.

«Ця конференція – гарна ознака того, що США зацікавлені в українській демократії, стабільності та процвітанні», – вважає заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін.

Спочатку дискусія зосередилася на оцінці стану урядування в Україні. У першу чергу, учасники звернули увагу на корупцію, яка, на їхню думку, становить загрозу національній безпеці країни. А також – на політичні переслідування опозиції, зокрема судовий процес над Юлією Тимошенко.

«Це – трагедія для України, – заявив директор Дому свободи Дейвид Креймер. – До цього розслідування немає більше довіри. Якщо Україна хоче, аби їй далі вірили, що вона бореться з корупцією та поважає закон в країні, ця дурниця має припинитися. Я закликаю українських урядовців, які сьогодні тут, щоб при поверненні вони сказали своєму уряду, що це неприпустимо. Це руйнує перспективи України щодо реальної євроатлантичної інтеграції. Це руйнує шанси вашої країни щодо демократичного майбутнього».

Колишній радник президента Обами з питань безпеки Збігнев Бжежинський, який закривав конференцію, назвав суд над Тимошенко символом проблеми, що існує в Україні.

«Це зловісний феномен, який ще не став всеохоплюючим. Але це – симптом реальної загрози», – заявив Бжежинський, який сьогодні є одним з керівників Центру стратегічних та міжнародних досліджень.

Керівник «Центру UA» Олег Рибачук каже, що сам він навіть був здивований одностайністю та прямолінійністю, з якою західні експерти пов’язували внутрішні процеси в країні з перспективами європейської інтеграції України:

«Висновок дуже простий – якщо влада дійсно зрозуміє, що ціною політичних репресій стане відсутність перспектив інтеграції в європейському напрямку, то я думаю, що це буде найкращою засторогою від подальших репресій».

Представники українського уряду пояснили, що розслідування за звинуваченням у корупції ведуться і проти представників нинішньої влади. Один з американських експертів – Адріан Каратницький, старший науковий співробітник Атлантичної ради, – закликав присутніх звернути увагу і на позитивні зміни в України. Зокрема – проведення реформ.

«Ми маємо ознаки покращення ефективності роботи уряду. Уперше Україна розробляє реформу системи охорони здоров’я. За 20 років не було жодних зусиль. Також сьогодні парламент ухвалив закон про земельний кадастр. Відбудеться приватизація землі – ще один крок уперед», – вважає він.

Утім, на думку дослідниці Ольги Шумило-Тапіоли, ці реформи викликані виключно вимогами МВФ та бажанням представників еліти підтримувати комфортну для них систему:

«Так, кадастр був схвалений парламентом. Але ми всі знаємо, що земельна реформа не відбулася б до того моменту, поки невелика група людей в Україні не отримала можливість контролювати всю землю. І це не є вигідним для економіки України чи людей».

Значна увага на конференції була приділена і проблемам ЗМІ. Директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар розповіла про побиття журналістів та інші випадки переслідування ЗМІ:

«Безпека журналістів надзвичайно важлива і не лише з точки зору умов нашої праці. Ми розуміємо, що без свободи слова ми не можемо мати прозорого процесу. Ми не можемо мати прозору виборчу кампанію, ефективну боротьбу з корупцією та ефективне урядування в Україні».

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG