Спеціальні потреби

Святкування європейських цінностей: Україна вперше бере участь у відзначенні Дня Європи у Вашингтоні


На фото: Виставка в Українському домі у Вашингтоні. "Росія вбиває наших дітей. 227 дітей убито. 420 поранено."
На фото: Виставка в Українському домі у Вашингтоні. "Росія вбиває наших дітей. 227 дітей убито. 420 поранено."

У суботу, 14 травня, представництво України у Вашингтоні офіційно взяло участь у місцевому святкуванні Дня Європи, яке 27 посольств країн ЄС відзначають у перші вихідні травня.

У 80-тий день війни, посолка України у США Оксана Маркарова сказала, що участь українського посольства у святкуванні європейських цінностей є, щонайменше, символічною. «Зараз дуже важливо що ми не просто воюємо за ці цінності, ми також не забуваємо усім розказувати, що Україна – це Європа. По-перше, ми показуємо, що ми – країна сильних та незламних людей, а по-друге – країна справжніх європейців. Ми будемо там, коли переможемо нашого ворога».

Посольства європейських країн у США у цей день традиційно відкривають свої двері аби представити власну культуру та досягнення усім бажаючим.

На фестивалі української культури в Українському домі виступив відомий скрипаль Василь Попадюк. «Зараз усі роблять все що можуть. Я ніколи не відмовляюся від таких благодійних концертів – щоб хоч якось допомогти Україні», - сказав Попадюк у коментарі для Голосу Америки.

Пригощав гостей колишній шеф-кухар ресторану української кухні «Veselka» у Нью-Йорку Дмитро Марценюк.

Бажаючі також могли придбати предмети традиційного українського одягу або декорацій та спробувати домашню випічку, закрутки або сало. Прибутки від продажу підуть на допомогу українській армії та інші потреби, спричинені збройним нападом Росії на Україну.

На території Українського дому також не можна оминути виставки із нагадуванням про ситуацію в Україні, а також - про внесок українців у світову науку та культуру.

У посольстві кажуть, що сьогодні багато хто прийшов підтримати українців та висловити слова солідарності, а також співчуття, «тому що та ціна, якою ми здобуваємо свою європейськість, вона занадто висока для нас», - сказала Оксана Маркарова в коментарі для Голосу Америки. «Ніхто не повинен платити таку ціну. Але у нас немає іншого виходу – ми маємо перемогти».

Дивіться також: Дружини військових «Азовсталі» закликають світову спільноту прийти їм на допомогу. Відео

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

  • 16x9 Image

    Ілона Войтович

    Продюсерка, репортерка. Займається діджиталізацією української служби «Голосу Америки» з 2016 року. Здобула диплом бакалавра журналістики та англійської мови університету Бернарда Барука (CUNY), паралельно отримуючи професійний досвід у провідних медіа-платформах нового покоління, таких як Elite Daily, POPSUGAR, журнал Dujour та інші.

    Ньюйоркиня львівського походження. Не уявляє життя без музики, друзів і журналістики.

XS
SM
MD
LG