Спеціальні потреби

Опозиція створить Комітет для захисту чесних виборів


Опозиція створить Комітет для захисту чесних виборів
Опозиція створить Комітет для захисту чесних виборів

Опозиційні партії створять Комітет захисту чесних виборів-2012. Про це домовились на зустрічі у вівторок представники «Нашої України», Української народної партії, ВО «Свобода», Конгресу українських націоналістів, УРП «Собор», Партії захисників вітчизни, Української партії, Республіканської християнської партії та Української соціал-демократичної партії.

На зібрання, зініційоване «Нашою Україною», були запрошені 17 опозиційних політичних сил. Однак найбільші та найрейтинговіші проігнорували запрошення. Ані партія «Батьківщина» Юлії Тимошенко, ані «Фронт змін» Арсенія Яценюка так і не прислали своїх представників. Так само не брали участі «Народна самооборона» Юрія Луценка, НРУ Бориса Тарасюка, «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, «За Україну!» В’ячеслава Кириленка і Європейська партія Миколи Катеринчука.

Свою неучасть останні пояснювали по-різному. Так, лідер Європейської партії Катеринчук заявив, що не прийде, бо не вважає «Нашу Україну» опозиційною силою. А лідер «Громадянської позиції» Гриценко закинув ініціаторам заходу погану організацію.

Натомість у «Нашій Україні» сподіваються, що решта опозиції рано чи пізно долучиться до їхньої ініціативи. Про це сказав журналістам голова політради НУ Валентин Наливайченко:

«Нам головне – не те, хто прийшов, хто не прийшов. Ми вже в парламенті взаємодіємо. Сьогоднішньою платформою, «ініціативою 12 липня», ми долучили і до БЮТу, і до «Нашої України», і до «Свободи» позапарламентські сили, в тому числі громадські організації».

Як стверджують автори ідеї, «ініціатива 12 липня» не має на меті створення нових виборчих блоків. Ідеться про те, аби скоординувати зусилля опозиції і захистити чесні вибори до Верховної Ради у жовтні 2012-го року.

Проведення наступних парламентських виборів за змішаною мажоритарно-пропорційною системою учасники зустрічі назвали недопустимим. На їхню думку, новий виборчий законопроект, підготовлений владою, відкриває небачені можливості для маніпуляцій результатами волевиявлення громадян. Змішана система гарантуватиме владі – незалежно від результатів виборів – можливість сформувати лояльну до себе більшість у парламенті, – вважає народний депутат від НУ-НС Юрій Ключковський.

«Якщо вибори відбудуться так, як зараз планує влада, то це буде вирішальний крок у перетворенні бодай зародкового українського парламенту на Верховну Раду радянського зразка, де депутати нічого не вирішують, а тільки формально голосують», – зауважив законотворець, виступаючи на зустрічі.

Запропонованій владою змішаній виборчій системі опозиціонери хочуть протиставити нинішню пропорційну, але з відкритими списками. Альтернативний законопроект опозиція планує підготувати до відкриття наступної сесії Верховної Ради.

Учасники зібрання домовились також про дату наступної робочої зустрічі – 12 вересня.

Нагадаємо: новий законопроект про вибори парламенту, ініційований адміністрацією президента, був представлений на суд громадськості у травні. Серед новацій проекту – запровадження змішаної виборчої системи, підвищення прохідного бар’єра до 5%, заборона виборчих блоків та відсутність можливості голосувати «проти всіх».

Найбільші заперечення експертів викликало саме положення про змішану мажоритарно-пропорційну систему. Аналітики називають таку систему вигідною для партії влади, яка втрачає рейтинги і шукає можливість компенсувати ці втрати за рахунок виборів у мажоритарних округах.

А тим часом рейтинг влади далі продовжує падати. Про це свідчать щойно оприлюднені дані всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. Якби вибори до Верховної Ради проходили у червні, Партія регіонів отримала б 13,5% голосів виборців. Опозиційний Блок Юлії Тимошенко підтримали б 10,9% респондентів, а блок Арсенія Яценюка «Фронт змін» – 7,7% опитаних.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG