Спеціальні потреби

В Україні згадують жертв збиття в Ірані українського літака


Ndambo ya Boeing 737-800 eye ekweyisamaki na missile ya mampinga ya Iran na Teheran, Iran, 10 janvier 2020.
Ndambo ya Boeing 737-800 eye ekweyisamaki na missile ya mampinga ya Iran na Teheran, Iran, 10 janvier 2020.

В Україні вшановують пам'ять загиблих на борту українського пасажирського літака, збитого рік тому в небі над Тегераном. 8 січня 2020 року іранські військові розстріляли двома ракетами літак Міжнародних авіаліній України, що здійснював рейс Тегеран-Київ. Згідно з офіційною версією іранської сторони, це сталося випадково. Загинули усі 176 людей на борту, включно з пасажирами та екіпажем.

Про "безрозсудний вчинок" вартових ісламської революції мовиться в заяві, оприлюдненій Посольством США в Україні.

Спільну заяву до роковин трагедії оприлюднили міністри закордонних справ п'яти країн, громадяни яких загинули в авіатрощі. Як мовиться у спільній відозві України, Канади, Швеції, Афганістану і Великої Британії, "ми запевняємо, що доб’ємося, аби всі обставини цього злочину були встановлені до найдрібнішої деталі".

"Досі залишаються сумніви щодо подій, які призвели до збиття літака", - зазначили міністри закордонних справ.

Як наголошується в документі, очільники закордонних відомств п'яти країн взаємодіють як одна команда для підготовки спільних переговорів з Іраном з метою притягти винних до відповідальності та гарантувати виплати Іраном усіх компенсацій рідним загиблих.

"Нині ми перебуваємо на заключних стадіях нашої підготовки та розраховуємо вже невдовзі увійти у формальні переговори з Іраном", - сказано в заяві.

Усі винні в цій катастрофі обов’язково будуть притягнуті до відповідальності. Таке пообіцяв президент України Володимир Зеленським. "У сучасному світі немає шансу, що такий злочин залишиться без належної реакції. Строку давності у таких злочинів теж немає", - написав президент у своєму Твіттері.

Зеленський висловив упевненість, що родини загиблих отримають компенсації. Він нагадав також, що весь екіпаж літака був відзначений званнями Героїв України.

А тим часом у Києві відкрили сквер пам'яті жертв рейсу PS 752. Сквер заклали у парку "Вербовий гай", що у Дніпровському районі столиці. У заході взяли участь дипломати, представники Міжнародних авіаліній України, родини загиблих.

Дивіться також: Діти емігрантів з України у США співають колядку «Нова радість стала»

Діти емігрантів з України у США співають колядку «Нова радість стала». Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG