Спеціальні потреби

Україна, Канада, Швеція і Британія подали проти Ірану в Міжнародний суд ООН за збиття літака МАУ


Місце падіння українського пасажирського літака в Тегерані, 8 січня 2020. AP Photo/Ebrahim Noroozi
Місце падіння українського пасажирського літака в Тегерані, 8 січня 2020. AP Photo/Ebrahim Noroozi

Канада, Швеція, Україна та Велика Британія звернулися до Міжнародного суду ООН з проханням розпочати справу проти Ірану у справі про збиття українського пасажирського літака у 2020 році, коли загинули всі 176 осіб на борту.

Революційна гвардія Ірану збила літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" 8 січня 2020 року незабаром після того, як він вилетів з аеропорту Тегерана, іранські офіційні особи тоді назвали це "катастрофічною помилкою".

У своїй заяві до Міжнародного суду, відомого також як Всесвітній суд, чотири країни заявили, що Іран порушив "низку зобов'язань" проти так званої Монреальської конвенції, спрямованих на гарантування безпеки цивільних авіаперельотів.

Вони заявили, що Іран не вжив усіх можливих заходів для запобігання збиттю рейсу PS752 і не зміг провести неупереджене, прозоре та справедливе кримінальне розслідування та судове переслідування.

Більшість загиблих у катастрофі були громадянами чотирьох країн, які створили координаційну групу з метою притягнути Іран до відповідальності.

Іран стверджує, що його війська випадково збили Boeing 737 у той час, коли була висока напруженість між Тегераном і Вашингтоном, а в остаточному звіті, опублікованому в 2021 році, йдеться, що причиною катастрофи став неправильний радар і помилка оператора ППО.

У той час Канада заявила, що в доповіді "не було спроб відповісти на критичні запитання про те, що насправді сталося". В МЗС України зміст документа назвали "цинічною спробою приховати істинні причини збиття літака".

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG