Спеціальні потреби

День Незалежності України святкуватимуть без параду


День Незалежності України святкуватимуть без параду
День Незалежності України святкуватимуть без параду

Намір влади зекономити на відзначенні 20-ї річниці Незалежності України збурив палкі дискусії в суспільстві. Рішення президента Віктора Януковича скасувати військовий парад 24-го серпня, а також відмовитись від ювілейних нагород викликало зливу коментарів.

Найбільш цитованою стала заява, яку виголосив з цього приводу заступник лідера фракції Партії регіонів Вадим Колесниченко. Пояснюючи рішення президента, представник влади зауважив:

«На сьогоднішній день незалежність нічого не принесла, тільки 20 років проїдалося те, що отримали від СРСР. Не треба натужно святкувати те, чого нема».

Обурлива тирада не викликала жодної реакції з найвищих кабінетів. Хіба що заступник глави адміністрації президента Ганна Герман в ефірі 5 каналу припустила, що висловлювання Колесниченка могло бути вирвано з контексту.

Що ж до власне скасування військового параду, то, як повідомила Герман, це була її ідея. Чиновниця назвала рішення мудрим, оскільки, за її словами, парад обійшовся б у 180 мільйонів гривень.

«Заощадити 180 мільйонів гривень – я вважаю, це мудро і по-державницьки», – сказала соратниця Януковича.

Натомість опоненти влади різко скритикували рішення глави держави. На їхню думку, президент, скасувавши парад, тим самим понизив рівень свята і продемонстрував зневагу до ювілею української незалежності.

Так, лідер Громадянської позиції, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко назвав безвідповідальним рішення президента, який спершу наказав проводити парад, а за лічені тижні до Дня Незалежності передумав. Один з лідерів фракції НУ-НС Тарас Стецьків нагадав про те, що 9 травня проводився парад, а в ювілейну дату незалежності – ні.

«Відсутність грошей несерйозний аргумент, оскільки будь-яка держава може знайти гроші на проведення параду на День Незалежності», – вважає Стецьків.

А віце-спікер парламенту Микола Томенко назвав скасування параду виявом слабкості країни та «малоросіянством»:

«Може, не треба танків, може, не треба літаків, але парад скасовувати – я думаю, що це слабкість. І це, якщо хочете, малоросіянство, що ми у 20 років незалежності боїмося на центральній площі заявити про себе, що ми є українська держава», – сказав Томенко.

Своєю чергою, преса звертає увагу на те, що, економлячи на виготовленні пам’ятного ювілейного знаку «20 років Незалежності України», президент не економить на утриманні своїх резиденцій. На ремонт двох кримських дач Януковича виділено 152 мільйони гривень бюджетних коштів, тоді як ювілейні медалі до 20-річчя незалежності, від вручення яких він вирішив відмовитись, коштували б бюджету 1 мільйон гривень.

А тим часом на думку тих, хто виборював українську незалежність, торг у питанні про те, на якому рівні слід відзначати 20-річний ювілей держави, взагалі недоречний.

Ось що заявив у інтерв’ю «Голосу Америки» відомий український публіцист, у минулому радянський дисидент і політв’язень Євген Сверстюк:

«У порядній державі це не може бути питанням для обговорення. І якісь дрібні аргументи, якісь резони – це розмова бомжів. А розмова громадян на цю тему в будь-якій країні ведеться на іншому рівні».

За словами Сверстюка, «Ідеться не про те, чи парад буде, чи не буде. Ідеться про те, чи буде свято. А це вже залежатиме від того, чи зуміють його створити. Свято треба творити, над ним треба думати. Якщо виставити на поверхню те, що зверху плаває, то ніякого свята не буде. А буде комсомольський шум».

Як він додав, «Я не знаю, в якій формі це треба проводити, але 20 років незалежності – це дуже велике свято. І такі свята дозволяють побачити обличчя влади, оцінити, чого вона варта як національна влада».

Багатолітній політв’язень радянських таборів, автор Акта про незалежність України Левко Лук’яненко називає рішення президента Януковича спрямованим на пониження рівня святкувань.

«Я засуджую цей президентський крок. День національної свободи 24 серпня – це найбільше свято українців. Так само як і в багатьох інших державах день проголошення незалежності відзначають як найбільше національне свято. Тому я обурений рішенням президента принизити значення ювілею незалежності», – сказав Лук’яненко «Голосу Америки».

При цьому Лук’яненко зауважив, що він не проти скасування власне військового параду. Його обурює те, що не запропоновано нічого натомість. За його словами, святкування можна було б зорганізувати по-іншому. Наприклад, Хрещатиком могли б пройти символічні колони борців за українську незалежність різних епох. Козаки, гетьмани, вояки УНР, Української повстанчої армії...

«Якби йшлося тільки про скасування військового параду, то ще невелика біда. Але тоді треба було б розширити всі інші заходи. Бо при тому, що ті інші заходи доволі скромні, скасування параду фактично понижує це свято, зводить до рівня рядового і звичайного. Так, очевидно, будуть урочисті збори у Палаці Україна, але це знову-таки – театр, обмежена територія, обмежена кількість людей, камерний дух. А важливо, щоб свято було загальнонаціональним. Щоб у кожному районному центрі, у кожному місті й обласному центрі були широкі демонстрації. Щоб не просто пройшли спортсмени, дівчата з кільцями. Щоб заходи були не спортивного чи розважального характеру, а щоб були історичні демонстрації, які символізують різні історичні форми боротьби України за незалежність, проти окупації. Цю боротьбу за незалежність протягом сімох століть – ось що треба було б показати!», – вважає Левко Лук’яненко.

Чому цього не схотіли зробити, патріарх української незалежності пояснює так:

«Я виходжу з того, що ця влада є комуністично-антиукраїнського виховання. Вона послідовно проводить політику на послаблення Української держави та схиляння перед Москвою».

Нагадаємо: 15 липня президент Віктор Янукович підписав указ про скасування параду військ на День Незалежності в Києві, а також у Керчі, Одесі та Севастополі. Президент відмовився і від виготовлення 3500 ювілейних медалей «20 років Незалежності України». Зекономлені кошти глава держави доручив спрямувати на програми посилення соціального захисту населення.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG