Спеціальні потреби

Янукович переконав Міллера знизити ціну на газ?


Янукович переконав Міллера знизити ціну на газ?
Янукович переконав Міллера знизити ціну на газ?

Ціна російського газу для України має бути нижчою. Про це президент України Віктор Янукович сказав під час зустрічі у Києві з головою правління ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером.

Як наголосив Янукович, ціна на газ для України має бути значно нижчою, ніж для країн Європи, зважаючи на меншу відстань транспортування, а також з огляду на укладені торік харківські угоди про Севастопольський флот.

Глава держави назвав «некоректною по відношенню до України» газову угоду, підписану 2009-го року. Як він підкреслив, «викликає питання і базова ціна, і сама формула. Та формула, що застосовується в Європі, для України абсолютно не підходить».

«Треба знаходити паритетні рішення і на їх основі будувати наші взаємини», – закликав співрозмовника український президент.

Янукович повідомив також, що зустрітися з керівником «Газпрому» йому запропонував під час телефонної розмови російський колега президент Дмитро Медведєв. На зустрічі в адміністрації, як повідомила прес-служба президента, був присутній також міністр з питань палива та енергетики України Юрій Бойко.

Про результати переговорів та їх подробиці сторони наразі мовчать. Проте як стверджують деякі ЗМІ, про нову ціну на газ таки вдалося домовитись. Як повідомило інтернет-видання «Фокус», пославшись на джерело в Мінпаливенерго, Міллер і Бойко дійшли згоди про зміну формули, і тепер базовою ціною газу для України буде ціна вугілля, а не газойлю.

«Принципову згоду Росії отримано. Деталі поки розповісти не можу», – цитує «Фокус» слова джерела.

А тим часом експерти, коментуючи новий раунд «газових» переговорів, висловлюють побоювання, що на зустрічі могло йтися про нові політичні поступки в обмін на нижчу ціну газу. Саме цим пояснюється високий рівень переговорів, припускає директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар:

«Швидше за все, сьогоднішня зустріч на найвищому рівні свідчить про те, що місія очільника російського «Газпрому» виходила за рамки суто галузевого питання ціни на газ. Не можна виключати того сценарію, що з огляду на очікувані зміни в керівництві українського уряду, російська сторона лобіює вирішення кадрових питань на свою користь. І керівник «Газпрому» тут не є головним гравцем: скоріше, він виконує завдання своїх господарів з Кремля і московського Білого дому. Навряд чи президент України є підходящий співрозмовник для обговорення формули ціни на газ. Тому в даному випадку українська сторона знову ризикує потрапити в ту саму пастку, що і з Харківськими угодами, вибиваючи газові знижки в обмін на чергові – явні та приховані – політичні преференції для російської сторони. У даному випадку могло йтися про нового главу уряду, який був би максимально уважний до побажань російського монополіста і зміг би втілити давню мрію, яка була озвучена рік тому російським прем»єром: злиття активів «Нафтогазу» з «Газпромом», тобто, по суті, поглинання першого другим», – сказав Гончар «Голосу Америки».

Водночас, як вважають інші експерти, українська влада на цих газових переговорах зіграла власним козирем. Прихильники версії вказують на зв’язок, який буцімто існує між приїздом Міллера і розмовами про можливий арешт Тимошенко. На думку деяких аналітиків, погрозу арештувати екс-прем’єрку за газові контракти, підписані з російським прем’єром Путіним, переговірники використали як засіб тиску на росіян у питанні ціни на газ.

Нагадаємо: нова українська влада постійно вказує на невигідність газових контрактів, підписаних у 2009-му році Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним, і не раз порушувала перед російським «Газпромом» питання про їх перегляд. На думку прем’єр-міністра Миколи Азарова, справедлива ціна російського газу для України має складати 200 доларів за тисячу кубометрів. Натомість у другому кварталі ціна зросла до майже 300 доларів за тисячу кубів. Досі російська сторона наполягала на неможливості перегляду домовленостей.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG