Спеціальні потреби

Україна – країна піратів?


Директор «Майкрософт Україна» Ярина Ключковська і юридичний представник Adobe Systems INC в Україні Павло Миколюк
Директор «Майкрософт Україна» Ярина Ключковська і юридичний представник Adobe Systems INC в Україні Павло Миколюк

Із 100 комп’ютерів в Україні у 86-ти стоїть украдений софт. Про це заявила директор з корпоративних комунікацій «Майкрософт Україна» Ярина Ключковська під час круглого столу «Дотримання авторських прав: пережиток минулого чи ознака цивілізованого суспільства?» в Інституті Горшеніна.

Дискусії щодо дотримання авторського права в Україні стали знову актуальними після скандалу із файлообмінником EX.UA, який закрили за незаконне поширення чужої інтелектуальної власності. Інтернет-спільнота негативно зреагувала на закриття піратського сайту і навіть поширювала заклики та інструкції, як атакувати сайти МВС, СБУ, президента тощо.

Внаслідок хакерських атак декілька днів не працював сайт МВС, з перебоями завантажувався президентський сайт. У результаті, правоохоронні органи дозволили розблокувати EX.UA, а слідчу, яка постановила заблокувати домен, звільнили.

«Піратство – це великий бізнес. EX.UA – дуже хороший приклад, як на цьому заробляють», – говорить Ярина Ключковська. Натомість, за її словами, зниження рівня піратства зможе принести Україні півмільярда доларів інвестицій. Проте українська влада не робить нічого, щоб досягти якихось результатів, зазначає представник «Майкрософт Україна.

«Жоден інвестор не буде вкладати гроші в щось незахищене, тому у нас така плачевна ситуація з усіма галузями, які створюють інтелектуальний продукт», – говорить Ключковська.

Юридичний представник Adobe Systems INC в Україні Павло Миколюк говорить, що в Україні існують усі необхідні закони, щоб захищати авторські права:

«Інша справа, що все це живе іншим життям, згідно з реаліями, які є в Україні». На його думку, остання ситуація з EX.UA також показала, що українці не готові сприймати правила гри, які прописані в законодавстві.

Піратство є і буде, вважає письменниця Ірена Карпа. Вона зазначає, що піратський контент люблять не тільки в Україні, але й за кордоном. «Можна тільки розслабитися і думати, що це такий обмін твоїх думок всім людям навколо», говорить письменниця. На її думку можна робити продукт доступнішим, більш захищеним, але все це немає сенсу, коли піратством займаються на найвищому рівні.

«Зайдіть до міліції чи прокуратури та подивіться на скількох комп’ютерах у них стоять ліцензійні програми», порадила Ірена Карпа. Також письменниця згадала про книжку Віктора Януковича, в якій журналісти віднайшли чимало плагіату.

Тим не менш, тисячі користувачів EX.UA з радістю відреагували на повернення свого піратського сайту. Більшість сприйняла це як перемогу над міліцією.

Як повідомив юридичний представник Adobe Systems INC в Україні Павло Миколюк, ліцензійна програма «Adobe Photoshop» вартує в Україні 2-3 тисячі гривень, сума, яка відповідає середньомісячній зарплатні українця.

«Якщо перед тобою стоїть вибір: купити на гроші, що в тебе є, булочку чи книгу, то вибір буде на користь булки», – говорить и письменниця Ірена Карпа.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG