Спеціальні потреби

Лідери опозиції зустрілися з європейськими дипломатами


Лідери опозиції зустрілися з європейськими дипломатами
Лідери опозиції зустрілися з європейськими дипломатами

Європейські дипломати вчергове висловили стурбованість щодо українських тенденцій. Представники ЄС зустрілися з опозицією за ініціативою останньої, щоб обсудити процеси, які відбуваються в Україні.

Українську опозицію представив Комітет опору диктатурі, який був сформований напередодні арешту Юлії Тимошенко. До об’єднання увійшли політичні сили, які виступають проти політики Партії регіонів, серед яких «Батьківщина», «Народна самооборона», «Фронт змін» та інші.

На думку лідера Народного руху України Бориса Тарасюка, такі зустрічі допомагають дипломатичному корпусу краще зрозуміти процеси, які відбуваються, особливо через оцінку опозиції.

За словами першого заступника голови партії «Батьківщина» Олександра Турчинова, європейські дипломати схвильовані відсутністю реакції на більшість запитань, які ставляться перед українським урядом.

Як заявив заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря, за результатами зустрічі усі прийшли до висновку, що без участі Юлії Тимошенко наступні парламентські вибори не зможуть вважатися чесними та демократичними. Також Немиря зазначив, що усі члени Комітету висловили зацікавленість у тому, щоб Україна наближалася до ЄС не за рахунок демократичних цінностей та прав людини.

Так, Комітет опору диктатурі запропонував поставити перед урядом чіткі вимоги щодо зупинки політичних переслідувань та проведення незалежної судової реформи перед процедурою ратифікації угоди з ЄС про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі.

Питання щодо Тимошенко постало і під час візиту Віктора Януковича до Польщі. Президент Польщі Броніслав Коморовський, за словами польського міністра канцелярії, запланував обсудити питання, пов’язані з арештом екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко «віч-на-віч» з українським главою. Але прес-служба президента України не згадала у своєму повідомленні щодо зустрічі про обговорення цієї теми між лідерами.

На зустрічі із європейцями підняли і питання подій 24 серпня. А саме про розслідування сутичок між опозицією та правоохоронцями під час святкування Дня Незалежності, і пов’язаними з цим викликами до міліції більшості активістів. На допит викликали і автора Акту проголошення незалежності, Героя України Левка Лук’яненка. На думку представників «Батьківщини», реакція влади та міліції безпосередньо підтверджує ті заклики, які проголошувались 24 серпня. Зокрема, що чинний уряд приводить до безправ’я своїх громадян. Наразі ж виклики до міліції продовжуються, у слідчого вже побував Олесь Доній.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG