Спеціальні потреби

Боротьба за нового омбудсмена


В Україні у розпалі боротьба за посаду омбудсмена: влада та опозиція висунули своїх кандидатів, і ніхто поступатися не буде, адже цього разу в силу вступають корпоративні інтереси обох сторін, переконані експерти.

Повноваження чинного омбудсмена Ніни Карпачової закінчилися 7 лютого. Вибори нового уповноваженого Верховної ради з прав людини мають відбутися до кінця березня. Раніше опозиційні фракції НУНС та БЮТ підтримали на цю посаду кандидатуру голови Гельсінської спілки Євгена Захарова. Проте Партія регіонів висунула свою кандидатуру – Валерії Лутковської, уповноваженої уряду при Європейському суді з прав людини.

Цього разу кожен намагатиметься «протягти» свою людину, яка буде відстоювати інтереси тих, хто її висував, вважає почесний член Парламентської Асамблеї Ради Європи Анатолій Раханський.

«Хочуть омбудсмена, який буде відстоювати інтереси своїх, опозиції чи провладної фракції, тобто у цьому випадку є ризик, що будуть захищатися права не всіх людей, а вибірково: цього захищаю, цього – ні», говорить у коментарі Голосу Америки пан Раханський.

Говорячи про інші корпоративні інтереси, деякі правозахисники вказують на справи Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, які вже давно вийшли на міжнародний рівень, принаймні інформаційний, впливаючи на імідж країни.

Іноземні держави не раз виражали своє занепокоєння станом правосуддя, політичними репресіями та дотриманням демократичних норм в Україні. Зокрема в четвер була оприлюднена заява місії США в ОБСЄ про стурбованість стосовно судового переслідування Тимошенко та Луценка.

«Політично мотивоване переслідування опозиційних лідерів, включаючи пана Луценка та пані Тимошенко, викликає серйозну стурбованість щодо відданості демократії та верховенству права українською владою, особливо враховуючи те, що Україна буде головувати в ОБСЄ в 2013 році», – ідеться в документі.

Правозахисники вказують на те, що роль омбудсмена не відстоювати інтереси влади, відмиваючи її обличчя на міжнародному рівні, а в тому, щоб реагувати на протизаконня з боку державних інституцій, відстоюючи права громадян.

«Омбудсмен повинен захищати життя та права жителя країни, людини, перш за все, і потім держави, а не навпаки», – сказав Раханський.

На минулому тижні Лутковська повідомила, що група депутатів фракції Партії регіонів внесла її кандидатуру на посаду омбудсмена. За її словами, уповноважений з прав людини Верховної ради повинен сприяти розв’язанню конфліктів між конкретною особою та представником влади.

«Це функції реформатора, тому, що власне робота омбудсмена має на меті, за допомогою парламенту, за допомогою громадської думки, за допомогою власного авторитету зробити так, щоб конфліктні зони, які були виявлені, були вирішені найбільш демократичним шляхом», – сказала Лутківська.

Втім, представники опозиції наголошують на тому, що в разі обрання Лутківської, вона може стати на захист інтересів влади, тим паче, що вона раніше тісно співпрацювала з міністром юстиції Олександром Лавриновичем.

Кандидат від опозиційної фракції НУНС та БЮТ Євген Захаров, підтвердивши свою готовність боротися за пост омбудсмена, одразу додав, що оцінює свої шанси як невисокі.

«Я готовий обійняти цю посаду, хоча в Україні уповноважений з прав людини стикається з найсильнішою протидією влади та силових структур», – сказав Захаров.

Нагадаємо, згідно з законодавством омбудсмен переобирається кожні 5 років, Ніна Карпачова обіймала цю посаду з 1998 року. Хоча її часто називають дуже лояльним та гнучким кандидатом, в її сторону лунала критика щодо невисокої ефективності роботи.

«На жаль, протягом останніх років ми спостерігали не дуже високу активність омбудсмена, тому що маючи потужний штат співробітників, омбудсмена фактично не було видно. Тобто, потрібно щось змінювати в цьому напрямку, і сподіваємося на зміни, якщо буде інший омбудсмен, який буде поважати свою посаду та усвідомлювати її роль», – в коментарі Голосу Америки сказала президент Freedom House Україна Світлана Франчук.

Згідно з процедурою, не менше 113 депутатів повинні подати кандидатуру до Комітету з прав людини, в якому розглядатиметься справа, і в випадку позитивного рішення, ця кандидатура подається до Верховної ради.

Про роль посади омбудсмена в країні Голос Америки поцікавився у представників міжнародних організацій, які працюють у сфері прав людини в Україні.

Радник з питань прав людини Представництва ООН в Україні Марк Божанік сказав:

«Офіс Уповноваженого Верховної ради України відіграє важливу роль у дотриманні й захисті прав і свобод людини, сприянні ефективній реалізації принципу верховенства права, просуванні загальновизнаних міжнародних стандартів у галузі прав людини, визначену, зокрема Резолюцією Ради ООН з прав людини 17/9 від 6 липня 2011 р. Саме тому Представництво ООН в Україні нещодавно підписало з цією інституцією меморандум про взаєморозуміння, метою якого є об’єднання зусиль задля захисту і просування в Україні кращих міжнародних стандартів у галузі прав і свобод людини, підвищення обізнаності суспільства у цій сфері, подальшого практичного зміцнення потенціалу інституту уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

Подібну думку висловила президент Freedom House Україна Світлана Франчук:
«На мою думку, ця посада надзвичайно важлива у будь-якій державі. Омбудсмен має такі повноваження, яких не мають інші високопосадовці. Це людина, яка може бути швидкою допомогою для кожного громадянина в разі порушення його права, тобто омбудсмен має право у будь-який момент звернутися до суду, чи навіть президента за допомогою конкретній людині.

За нашими моніторинговими даними, найбільше порушень проти базових прав особи відбувається в перші моменти від затримання особи, і на етапі проведення досудового слідства. Оскільки омбудсмен може і повинен контактувати з прокуратурою, з МВД, з будь-якими силовими відомствами, з ізоляторами – ми будемо сподіватися, що новий омбудсмен буде більш активно працювати, захищаючи права людей.

На міжнародному рівні – це людина, що представляє країну в сенсі дотримання міжнародних документів, підписаних та ратифікованих державою. Якщо омбудсмен піднімає питання про те, що порушуються певні правила, норми чи нормативи, що прописані в міжнародних документах – це йому великий плюс».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG