Спеціальні потреби

Українські рибалки, яких протаранили, не перетинали російського кордону?


Київ – Росія повинна зняти звинувачення з громадянина України Олександра Федоровича. Він – єдиний із п’яти рибалок, хто вижив в інциденті між судном українських рибалок і російським прикордонним катером. Інцидент, коли українське рибальське судно протаранили російські прикордонники, стався 17 липня. Свої вимоги Київ пояснює тим, що не відомо, чи українські рибалки порушували кордон.

Росіяни звинуватили Олександра Федоровича у браконьєрстві в територіальних водах Росії. В Україні вважають, що російська сторона не довела факту перетину українськими рибалками тієї адміністративної межі, за якою починаються води Росії.

Міністр юстиції України Олена Лукаш у листі до свого російського колеги Олександра Коновалова зазначила, що інцидент в Азовському морі між українськими рибалками і російськими прикордонниками слід розглядати як такий, що виник не у межах територіального моря Росії. Відтак, «факти здійснення карного вчинку» на території Росії відсутні», стверджує Лукаш.

Міністра юстиції підтримали опозиційні політичні сили. Всеукраїнські об’єднання «Свобода» і «Батьківщина» заявили, що на азовській ділянці державний кордон між Україною і Росією фактично відсутній, делімітацію і демаркацію держкордону проведено не було.

Цинічною й абсурдною є позиція російської сторони, яка хоче перекласти провину на рибалок
«У цьому зв’язку, цілком цинічною й абсурдною є позиція російської сторони, яка хоче перекласти провину на рибалок і звинуватити їх за законами Росії у нібито незаконному вилові морських біологічних ресурсів і порушенні правил кораблеводіння», – зазначається у заяві «Батьківщини».

Експерт з питань безпеки, викладач дипломатичної академії України Григорій Перепелиця погоджується з цими твердженнями. Він зазначає, що свого часу подібна ситуація мала місце на російсько-естонському кордоні, де Росія не визнавала лінії проведення кордону на Чудському озері, вважаючи все озеро частиною своєї території.

Проблему було розв’язано лише тоді, коли Естонія вступила до НАТО, нагадує Перепелиця.

Росія вважає це своїми внутрішніми водами (внутрішнім морем) і не визнає жодного кордону
Григорій Перепелиця
«Так само Росія не визнає адміністративних кордонів в Азовському морі, які пропонує Україна на переговорах щодо делімітації цієї ділянки держкордону. Росія вважає це своїми внутрішніми водами (внутрішнім морем) і не визнає жодного кордону», – зауважив Перепелиця у розмові з Радіо Свобода.

Чи поділять Київ і Москва Азовське море?

У Києві і Москві існують різні думки, де має проходити держкордон в Азовському морі і Керченській протоці, тож конфлікти неминучі. Про це Радіо Свобода зазначив оглядач міжнародних проблем, автор тижневика «Дзеркало тижня» Володимир Кравченко.

Україна довгий час намагалась домовитися з росіянами про проведення державного кордону
Володимир Кравченко
«Проблема відсутності делімітаційної лінії на картах, яка би точно вказувала, де закінчуються українські територіальні води і починаються територіальні води Росії, створюють складності для прикордонників обох держав. Україна довгий час намагалась домовитися з росіянами про проведення державного кордону, але українські спроби були не дуже вдалими», – зазначає Кравченко.

Українські дипломати, які понад 20 років ведуть переговори з Росією щодо проведення лінії кордону по морю, домовились лише про основні параметри його делімітації в Азовському морі. Про це у 2011 році говорив тодішній міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Ми у принципі домовилися про основні параметри визначення нашого кордону, делімітації кордону в Азовському морі
Костянтин Грищенко
«Ми у принципі домовилися про основні параметри визначення нашого кордону, у принципі, делімітації кордону в Азовському морі... По суті, нам потрібна точка входу цього кордону у Керченській протоці, як він починається. Так само і на виході», – пояснював Грищенко ситуацію з делімітацією кордону російським журналістам.

Українським журналістам тодішній речник МЗС Олександр Дикусаров обіцяв, що інтереси України будуть захищені. «Ми працюємо над тим, щоб дотримуватись наших національних інтересів і відстоювати свою точку зору».

Ситуація з делімітацією кордону на цій ділянці відтоді з місця не зрушила.

Олександра Федоровича хоче захистити громада

Щодо Федоровича, то його справу розглядає природоохоронна прокуратура у Новоросійську, а сам обвинувачений перебуває на підписці про невиїзд.

«Ми подавали клопотання, щоб Федоровичу було змінено підписку на повернення в Україну, звідки він у разі потреби міг би повернутись у Росію і давати свідчення. Нам було у цьому відмовлено», – повідомила Радіо Свобода захисник українця, адвокат Вікторія Просвіріна.

15 серпня мешканці села Безименне Новоазовського району Донецької області проведуть мітинг на підтримку Олександра Федоровича. Учасники акції повідомили журналістам, що готують звернення до керівників Росії з вимогою закрити справу проти Федоровича і відпустити його додому.

Не можемо залишатися байдужими, коли у жахливій трагедії загинули хлопці, а єдиного, хто вижив, намагаються звинуватити в усіх смертних гріхах
Леонід Ханас
«Ми не можемо залишатися байдужими, коли у жахливій трагедії загинули наші хлопці, а єдиного, хто вижив, намагаються звинуватити чи не в усіх смертних гріхах. Ми не збираємось виступати під політичними прапорами і розігрувати політичну карту. Просто наші земляки переживають шок унаслідок цієї трагедії, у багатьох накипіло на душі», – сказав журналістам один із організаторів мітингу Леонід Ханас.

Передрук з "Радіо Свобода"

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG